Pleidooi voor ‘Waddentoets voor de zorg’

NES – De PvdA Ameland organiseerde vrijdag de dag van het Sociaal Domein op Ameland. PvdA schaduwraadslid en woordvoerder van de dag Tonnie Overdiep vertelt dat hij en zijn partijgenoten de dag organiseerden omdat ze willen weten hoe het ervoor staat. Wat zijn de knelpunten en waar gaat het goed op Ameland in de gebieden van het Sociaal Domein: de jeugdzorg, de ouderenzorg, WMO en Participatiewet. Ze nodigden er vertegenwoordigers van Provincie Friesland voor uit en Tweede Kamerlid Lutz Jacobi, die de hele dag meeliepen en praatten met de gemeente, Kwadrant en Zorgcoöperatie Ameland.

Lutz Jacobi is enthousiast over de dag en ziet mogelijkheden. Ze gaat terug naar Den Haag met plannen die ze gaat voorleggen aan staatssecretaris Martin van Rijn. Zorg op maat is heel goed toepasbaar op een eiland. Jacobi ziet ook zeker toekomst voor een zorgcoöperatie. Op Texel werkt dat al. “Als het ergens kan dan is het hier,” zegt de PvdA-vrouw, die in dit verband ook graag de bezem door de bureaucratische regeltjes haalt.

Ze gaat er werk van maken om Van Rijn op het eiland te krijgen, zodat hij met eigen ogen de eilandsituatie kan bekijken.

Het Kamerlid gaat zich inzetten voor een Waddentoets voor de zorg. Via de Waddentoets wordt bekeken of regelgeving waartoe in Den Haag besloten is ook op de Waddeneilanden uitvoerbaar is. Een proeftuin, dat zou Ameland kunnen worden.

Ouderen moeten op het eiland kunnen blijven, vindt ook Jacobi. Het is spannend wat voor traject de gemeente gaat lopen met Kwadrant en de Thuiszorg, vinden Jacobi en Overdiep allebei. Ook hoorden ze dat zowel Kwadrant als de gemeente niet in stenen wil investeren. Het is de onzekerheid over De Stelp die onrust onder de ouderen brengt. Overdiep vertelt dat hij die onrust heeft geproefd in zijn gesprekken met ouderen.

Slotsom van de dag? Overdiep is zeer content over de geweldige opbrengst van de dag. Het gezelschap leerde dat er veel goed gaat op Ameland waar het de zorg betreft. “Veel instrumenten worden goed gebruikt en het gebiedsteam doet goed zijn werk. We hadden een achterstand aan informatie.” Jacobi is ook tevreden over de bijdrage die zij kan leveren en over wat ze heeft gehoord en gezien. Ze komt tot de kardinale slotvraag: “Voor welke voorzieningen vecht je op het eiland?” Het antwoord daarop ligt in de nabije toekomst.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *