Bedrijven vrezen derving door afsluiting dijkroutes

BALLUM – Bedrijven vrezen inkomstenderving door de afsluiting van de dijkwegen. Dat zijn populaire fietsroutes en nu wordt in 2016 het stuk tussen Hollum en veerdam Nes afgesloten voor fietsers en in 2017 het stuk oostelijk van de veerdam richting Buren en Kooi.

Uitbaters van ‘t Koaikershuus Martine Wildervank en Rik Klunder schreven er een brief over naar de gemeente. Zo’n wegafsluiting kost hun klanten, schrijven ze. De ondernemers vragen om schadebeperkende maatregelen.

De noodzaak van afsluiting is op verschillende bijeenkomsten uitgelegd door Wetterskip Fryslân. Dat is de opdrachtgever voor de dijkverbetering. Het besluit volgde op de erkenning dat de dumpers, de grote bakken die heen en weer rijden met zware stenen, niet op dezelfde weg kunnen rijden als de fietsers. Het geeft levensgevaarlijke situaties.

Om de pijn voor fervente dijkfietsers te verzachten en om tegemoet te komen aan de bezwaren van ondernemers zijn er alternatieven uitgewerkt.

Er komt een tijdelijke brug over de binnendijkse inspectieweg, ter hoogte van de Pietje Medeweg.

Het waddenbalkon wordt in april, na het stormseizoen, weer geplaatst, en via de brug is het waddenbalkon veilig te bereiken.

De brug is dan tevens een voorziening waar deelnemers aan de wadexcursies gebruik van kunnen maken. Zonder die brug zouden zij niet het wad op kunnen komen, want de wegen naar de dijk, zoals de Pietje Miedeweg en Reeweg Hollum, zijn tijdelijk doodlopen.

Voor de fietsroute van oost naar en west en omgekeerd langs de dijk is een alternatieve fietsroute uitgezet, die binnenkort wordt gelanceerd en aangekleed met routebordjes. Via die route is te fietsen langs de zuidkant van het eiland, al gaat hij niet via de dijk. Dat kan pas weer als de dumpers klaar zijn met hun werk.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *