Plastic Soup Surfer krijgt vette boete

LEIDEN – Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer die met zijn vrouw en twee kinderen vorig jaar als Plastic Jagers door de Waddenzee en over de Noordzee naar de Baltische Zee voer op jacht naar plastic, heeft een boete van 3000 euro aan de broek voor het overtreden Leerplichtwet.

Plastic Soup Surfer

Merijn Tinga surfte in 2014 als Plastic Soup Surfer van Zeeland naar Schiermonnikoog en deed ook Ameland aan. Vorig jaar nam hij vrouw en twee kinderen mee op zijn zeilboot en zeilde vijf maanden lang op de Noordzee en Baltische zee. De expeditie werd Plastic Jagers genoemd. Achtjarige Jildou maakten samen met haar vader en vijfjarig broertje Fedde vele filmpjes waarin plastic het terugkerende onderwerp was. Plastic afval op land, plastic in zee, plastic en dode dieren.

Plastic Jagers

De Plastic Jagers waren zeer succesvol en het was niet alleen een leerzame ervaring voor Jildou en Fedde (ze kregen dagelijks onderwijs aan boord), hun klasgenoten leerden via de filmpjes tegelijkertijd veel over landen, reizen, zeilen en vervuiling. De leerplichtambtenaar liet desondanks een proces verbaal opmaken voor het overtreden van de Leerplichtwet.

De rechter vond het avontuur geweldig maar kon niet anders dan Tinga veroordelen. De familie is nu een voorbeeld geworden om anderen te weerhouden dergelijke reizen met leerplichtige kinderen te ondernemen.

Buitenlandse school

Het gezin had voor hun reis contact opgenomen met de leerplichtambtenaar, die vertelde dat wat ze wilden niet kon. Via uitschrijven van de kinderen op hun school dacht Tinga de leerplicht te kunnen omzeilen. De leerplichtambtenaar kreeg lucht van de uitschrijving en kreeg geen nieuwe schoolregistratie voor de kinderen. Als Tinga de twee had laten inschrijven op een buitenlandse school, dan hadden ze hun reis wel zonder proces verbaal kunnen maken.

Onderzoek

Fedde en Jildou hebben een prachtige leerervaring genoten en Tinga heeft onderzoek kunnen doen door monsters te nemen van het wateroppervlakte voor microplastic onderzoek, dat wordt uitgevoerd door het onderzoeksinstituut NIOZ op Texel. De onderneming was in samenwerking met de Hogeschool Leiden, de Rijksuniversiteit Groningen en de Plastic Soup Foundation.

⇒ lees hier over de Plastic Jagers en bekijk de filmpjes en foto's op Waddenpost. Tik daarvoor Plastic Jagers in bij ZOEKEN.

⇒ lees hier over Plastic Jagers

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *