Plastic korrels melden via webapp

Geplaatst op: 13 januari 2019 - Categorie: Duurzaam & Milieu

Granulaat in vloedmerk Ameland, gemeld via www.waddenplastic.nl

GRONINGEN – Na het overboord slaan van 291 containers op 2 januari 2019, spoelen er op de Waddeneilanden en op de Friese en Groningse kust behalve spullen en troep plastic korrels aan. Het zijn HDPE korrels, High Density Polyetheen, of Hoge Dichtheid Polyetheen dat is gemaakt van aardolie en wordt gebruikt bij het maken van plastic attributen.

Dit granulaat is een potentiële ecologische ramp. Onder leiding van de Rijksuniversiteit Groningen hebben marien ecologen uit heel Nederland afgelopen dagen op Schiermonnikoog uitgezocht wat de beste methode is om de plastics in kaart te brengen. De webapp www.waddenplastic.nl is gelanceerd, waarmee de microplasticvervuiling in het hele Waddengebied in kaart gebracht kan worden. Elke strandwandelaar met een smartphone kan meehelpen.

Grote stukken plastic kunnen relatief makkelijk worden opgeruimd, maar de kleine korrels oprapen is een crime. Je hebt er fijne vingers voor nodig en ze rollen zo weer terug in het zand. Het plastic en piepschuim dat achterblijft op het strand en in de duinen, valt na verloop van tijd steeds verder uiteen tot micro- of zelfs nanoplastics. Die kunnen worden gegeten door dieren en zo komt plastic in de voedselketen terecht.

Op www.waddenplastic.nl kan iedereen meehelpen de aangespoelde plastic korreltjes in kaart te brengen.
Help mee en tel de korrels. Tel ze niet alleen, maar haal ze meteen uit de natuur en neem ze mee.
Laadt www.waddenplastic.nl . Een meetlintje van 40 centimeter is handig om het vierkant van 40 x 40 af te bakenen. 

Dossier Zeecontainers

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?