“Plas nog even wat langer ophouden”

HOLLUM – Waarom zetten we geen toiletten langs de dijk bij het Suudwest, in de Ballumerbocht, ter hoogte van de Pietje Miedeweg, bij de Buresteiger en bij de Oerdhut? Dat vraag Algemeen Belang Ameland zich af. De gemeenteraadsleden van de fractie horen regelmatig dat er behoefte is aan een wc op de plek bij de lancering van de paardenreddingboot bijvoorbeeld, of bij de dijk waar wadexcursies plaatsvinden. Bij het Suudwest wordt er bij de bewoners Jo en Martje IJnsen van de enige boerderij onder aan de dijk frequent aangebeld met het verzoek het kleinste kamertje te mogen gebruiken. Ook reddingbootschipper Theo Nobel van het KNRM-station in de Ballumerbocht krijgt vaak mensen aan zijn deur.

De activiteiten op de genoemde plekken trekken veel belangstellenden en de Oerdhut wordt gebruikt als trouwlocatie. Ook daar willen de gasten wel eens een plasje kunnen doen. Aan de noordzijde van het eiland, bij de strandopgangen, staan er voldoende voorzieningen, maar aan de wadkant van het eiland ontbreken deze.

Algemeen Belang Ameland (ABA) stelt voor om een proef te doen met DIXI-toiletten om wellicht in een later stadium vaste sanitaire voorzieningen te plaatsen. ABA wil vijf units huren en daar 9.500 euro voor huur en schoonmaak voor uittrekken.

Het initiatiefvoorstel werd maandagavond niet door de gemeenteraad besproken. De raadsleden vragen eerst een advies van het college en willen het onderwerp dan in een raadscommissievergadering behandelen. “Ze moeten de plas nog even wat langer ophoeden,” grapt een raadslid tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces.

>>> lees hier over Trouwen op Ameland

>>> lees over Wadexcursies: Visser op het wad

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *