Pinksteren: 15 graden kouder

WAGENINGEN – Dit voorjaar grossiert in opmerkelijke schommelingen van de temperatuur. Van de kou eind april kwamen we vlot in de zomerse warmte terecht. Maar met Pinksteren is het 10 tot mogelijk zelfs 15 graden kouder dan nu.

Noordenwind

Verantwoordelijk voor de grote omslagen in weer en temperatuur zijn de veranderingen in de windrichting. Aan de flank van een hogedrukgebied boven de Oostzee wordt nu met een zuidoostenwind zomers warme lucht naar Nederland geblazen. Nederland behoort zelfs tot de warmste plekken in heel Europa. Het hogedrukgebied boven de Oostzee verliest z'n grip op het weer. Daarvoor in de plaats komt een hogedrukgebied in de buurt van IJsland. Dat draait onherroepelijk uit op een koudere noordelijke stroming. Tot en met donderdag is het nog warm voor de tijd van het jaar. Daarna gaat het met grote sprongen naar beneden. En is het gedurende het Pinksterweekeinde overdag slechts 11 tot 14 graden. Bovendien vallen er enkele buien en heeft het weer dus een wisselvallig karakter.

Opmerkelijk is ook de betrouwbaarheid van de huidige berekeningen. Zoals de huidige warmtegolf ruim een week van te voren trefzeker werd aangekondigd, zo verwachten we nu ook dat de kans dat het niet koud wordt met Pinksteren minimaal is.

Bron MeteoGroup

⇒ zwemmen in de Noordzee? Lees dit eerst even.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *