Petitie voor monumenten

AMSTERDAM – Federatie Instandhouding Monumenten Nederland, Kunsten’92 en Erfgoedvereniging Bond Heemschut, Bewoond Bewaard, Federatie Grote Monumentengemeenten, Agrarisch Erfgoed Nederland, Vereniging Particuliere Historische Buitenplaatsen, Federatie Particulier Grondbezit, Nederlandse Monumentenorganisatie, Vereniging de Hollandse Molen, Nederlandse Tuinenstichting en vele anderen organisaties voeren actie voor monumenten.

Uit deze organisaties is een kleine taakgroep opgericht die de lobby voert om de bezuiniging op de monumentenzorg terug te draaien.

Petitie

Bovenstaande organisaties proberen voor 1 november aanstaande het getal van 10.000 ondertekenaars te halen. Er hebben al bijna op de 8.000 mensen getekend. Dat is fantastisch, maar we zijn er nog niet, zeggen de monumentenorganisaties. "Verzoek al uw bekenden om ook de petitie te ondertekenen via bezuinignietoperfgoed.petities.nl."

Uw steun

De taakgroep werkt hard aan de lobby om het wetsontwerp over de afschaffing van de fiscale aftrek tegen te houden. Wilt u ons werk ook ondersteunen dan kan dat door uw bedrag over te maken via onze campagnepagina. Er is al 6.600 euro toegezegd en via Petities.nl spontaan €300 binnengekomen. Ons streefbedrag is 5000 euro. 

Doneer ook!

Met uw steun kan de taakgroep de komende weken tot 7 november een betaalde publiciteitscampagne starten in verschillende media. Hier gaan ze in op wat de bezuinigingen voor monumenteneigenaren gaat betekenen. Ze willen meer bewustwording genereren en roepen in de spotjes mensen op om de petitie te tekenen.

Hoe nu verder?

De taakgroep heeft sinds 20 september (Prinsjesdag) contacten gelegd met Tweede Kamerleden. De Kamerleden zijn vervolgens uitgebreid geïnformeerd over de wetswijziging en over de effecten voor monumenteneigenaren. De Kamervragen, die we hebben voorbereid zijn in de Commissie Financiën en Commissie Cultuur goed opgepakt. De komende week worden gesprekken gevoerd met Kamerleden van alle partijen.

1 november

De petitie loopt tot 1 november aanstaande. Dan zal de petitie met de handtekeningen aan leden van de vaste Kamercommissie Financiën van de Tweede Kamer aangeboden worden. 

De behandeling van de wetswijziging in de vaste Kamercommissie is op 31 oktober en 7 november. Op 7 november zal ook Minister Bussemaker van Cultuur aanschuiven. Nieuws staat op de petitiepagina. De live-uitzending is te volgen via Tweedekamer.nl.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *