Een gratis boek, op de koffie bij de burgemeester en de Literaire DIS

NES – In de bibliotheek is november de maand van Nederland Leest. Dan stimuleert de Bibliotheek heel Nederland om hetzelfde boek te lezen en over dat boek en het thema te discussiëren. Daarom geeft de Bibliotheek gratis boeken weg, komt de burgemeester op de koffie en zijn er op verschillende plekken Literaire DISsen. Op Ameland is dat laatste in de vorm van een G1000, een burgertop over Ameland.

Gratis boek voor leden en niet-leden

Voor het eerst dit jaar krijgen niet alleen bibliotheekleden, maar ook niet-leden een boek cadeau van de Bibliotheek. En waar de afgelopen tien jaar steeds één boek centraal stond, mag iedereen nu kiezen uit drie titels: Heer van de vliegen van William Golding, Liefde en schaduw van Isabelle Allende en Morten van Anna Levander. Stuk voor stuk boeken rondom het thema democratie, dat dit jaar centraal staat tijdens Nederland Leest.

Literaire DIS: kleine G1000 over Ameland op 10 november

Omdat lezen en eten een geweldige combinatie is en er vele manieren zijn om een boek te ervaren organiseren de Friese bibliotheken in restaurants, schouwburgen en bibliotheken de Literaire DIS. Ook op Ameland organiseren we een Literaire DIS, op 10 november, 19.30 uur in De Vermaning in Nes. Harm van Dijk is de spreker, hij haalde de G1000 naar Nederland. Een G1000 is een burgertop, een evenement waarbij op één dag -of avond in het geval van Ameland- inwoners en betrokkenen met elkaar in gesprek gaan over hun eigen stad, dorp of gemeente.

G30

Bij een grote G1000 gaan 1000 mensen, aan 100 tafels met elkaar in gesprek. In De Vermaning passen geen duizend mensen. Het wordt daarom een kleine G1000, bijvoorbeeld een G30. Eilanders, toeristen, ondernemers, politici; iedereen mag meedoen. De toegangsprijs is 15 euro, voor een gezellige avond inclusief twee drankjes, lekkere hapjes en koffie of thee. Aanmelden kan in de bibliotheek of op ontdekdebieb.nl.

Koffie met de burgemeester op 23 november    

Aansluitend bij het thema democratie komt burgemeester De Hoop tijdens Nederland Leest op de koffie in Bibliotheek Ameland. Op woensdag 23 november schuift hij van 10.30 tot 12.00 uur aan voor een kopje koffie of thee en een informeel gesprek met inwoners van Ameland. Iedereen is welkom, de toegang is gratis en alles is bespreekbaar: van grote thema’s als democratie tot kleinere lokale onderwerpen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *