Perseïden boven Ameland

HOLLUM – In de eerste helft van augustus scheert jaarlijks de meteorenzwerm Perseïden langs de aarde. Met wat geluk is de sterrenregen goed te zien in Nederland, als de bewolking tenminste geen roet in het eten strooit.

Elke zomer trekt de Aarde door de Perseïden-meteorenzwerm: een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Veel stofdeeltjes komen dan met zestig kilometer per seconde in botsing met de dampkring van de Aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel: een vallende ster of meteoor, die helemaal uiteen valt. 

Het hoogtepunt van de meteorenzwerm valt dit jaar in de nacht van 12 op 13 augustus, met zo'n 70 tot 80 vallende sterren per uur.

De bewolking kan de zichtbaarheid van de vallende sterren verminderen, maar met wat geduld en een paar minuten heldere hemel zijn er al vakllende sterren te zien.

→  lees hier over Vallende sterren boven Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *