Kokkels verdroogd op het wad

HOLLUM – De warme zomer is heerlijk voor de wadwandelaar, maar de kokkels vinden het minder plezierig. De kokkelvelden aan de zuidkant van Ameland leveren geen schelpdieren meer, ze zijn verdroogd.

De kokkel graaft zich in de bodem van het wad in. Hij huist vlak onder de oppervlakte en alleen de sifon steekt boven het slik uit. Het schelpdier haalt voedsel en zuurstof uit het water en spuugt het zeewater weer uit. Dat is voor de wadwandelaars te zien als kleine fonteintjes.

De laatste week zijn die fonteintjes niet meer te bespeuren: de kokkels zijn verdroogd en dood. Meeuwen, scholeksters en zeesterren moeten op zoek naar een andere maaltijd. Zij hebben normaal gesproken kokkel op het menu staan.

Ook de restaurants op het eiland merken de schaarste van de schelpdieren. Voor een portie pasta met Amelander kokkels wordt er 'nee' verkocht.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *