Speciale app moet beleving Waddentoerist in kaart brengen

GRONINGEN – Onder leiding van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen is een app ontwikkeld op de mobiele telefoon waarmee de beleving van mensen op de Waddenzee kan worden vastgelegd. De app moet wetenschappers helpen om de motieven achter het gedrag van recreanten op de Waddenzee in kaart te brengen.

Deze zomer gaan weer veel mensen het Wad op. Varen, surfen en wadlopen zijn populair. Wetenschappers willen meer informatie verzamelen over het gedrag van recreanten op het Wad. Het Monitoringsconsortium MOCO brengt op dit moment al de stand van de natuur en de verstoring daarvan door de recreatie in beeld. Toch is het beeld van de vaarrecreatie op het Wad niet volledig. Wat zoeken de recreanten in de Waddenzee? Wat willen ze beleven, waar genieten ze van? De onderzoekers hebben daar wel een idee van, maar er is geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Daarvoor is nu een speciale app ontwikkeld: de Greentracker.

Via de app moet er een genuanceerder beeld worden geschetst van recreatie en natuur. Wanneer mensen de Greentracker downloaden wordt met de GPS in de mobiel automatisch een track gemaakt van de reis op de Waddenzee. De toerist kan vervolgens bijzondere waarnemingen via de app doorgeven. Na afloop is de route in beeld gebracht en zijn de foto’s vastgelegd. Voor de toerist is dat leuk om nog eens de reis her te beleven. Voor het onderzoek kan het belangrijke inzichten geven achter de motieven van recreanten op het wad.

Het doel is om in 2018 minimaal 150 tracks te krijgen. Het moet een gevarieerd beeld opleveren. Denk bijvoorbeeld aan particuliere schepen, de beroepsvaart en vooral ook passagiers die meegaan op rondvaartboten. De beroepsvaart is inmiddels benaderd.

De onderzoekers zijn echter nog op zoek naar meer particuliere bootbezitters en passagiers. Dus gaat u deze zomer het wad op met een boot, als is het maar een toertocht van een paar uur, download dan de Greentracker in de App-store of via Google Play. Na afloop krijgt u een mail waarop u uw eigen route digitaal kunt herbeleven!

MOCO

Het monitoringplan wordt uitgevoerd in opdracht van Actieplan Vaarrecreatie Waddenzee, waarin ongeveer dertig overheden, natuurorganisaties en belangenorganisaties samenwerken. De uitvoering van de monitoring is in handen van MOCO, een consortium dat bestaat uit verschillende expertises van de volgende onderzoeksinstellingen: Rijksuniversiteit Groningen, Stenden/ETFI, Altenburg & Wymenga, De Karekiet (Landschap en Ecologie), Vandertuuk Revisited en Sovon Vogelonderzoek Nederland.

Bron: Ik Pas Op Het Wad

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *