Paling op drift

HOLLUM – De duindoorbraak bij het rietplak aan de noordwestkant van Ameland is een kans voor paling. De vis zwemt in het water tussen de rietstengels al horen de dieren nu eigenlijk in de winterrust te zitten. De paling leeft in zoet water en heeft de zoute zee nodig voor de voortplanting. De geul tussen rietplak en Noordzee is een prachtige doorgang voor de paling. Bij hoog water komt de zee tot in de duindoorbraak en dan kan de paling via de watervallen van het rietplak het open water bereiken.

Vanmorgen vond jutter Harmen Wijnberg een paling op het droge. Hij had zich kenelijk verkeken op het tij en was bij te laag water vertrokken. Bij laag water is de geul over de hele lengte niet diep genoeg om een volledige doorgang te vormen. Het was een paling van ongeveer een meter lang. De vis kronkelde nog, zodat de jutter hem naar de Noordzee bracht en hem in het zoute water los liet.

Normaal gesproken leven palingen in onze streken van november tot maart in de ruststand. De temperatuur heeft invloed op het gedrag en het kan zijn dat de warme winter voor meer activiteit onder de palingen zorgt. Met de opening in de zeereep zien ze hun kans schoon naar het open water te zwemmen. Palingen groeien op in zoet of brak water en planten zich voor in de Sargassozee, in het noorden van de Atlantische Oceaan. Daarvoor maken ze een lange trek. Een dichte zeereep verhindert die trek. In het verleden maakten terreinbeheerders wel eens een kunstmatige slurf van rietplak naar zee, om de paling de kans te geven zijn gang naar de Sargassozee te maken. De storm en de duindoorbraak voorzien hier op natuurlijke wijze in.

→ bekijk hieronder het filmpje over het afvoerputje van Ameland, de waterstroom van rietplak naar zee. Abonneer gratis op het YouTubekanaal en mis geen filmpje meer.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *