Padenplan aan zuidzijde eiland

HOLLUM – Een Hollumer heeft een plan om de zuidzijde van het eiland aantrekkelijker te maken voor wandelaars en zo twee vliegen in één klap te slaan: het eiland krijgt er aantrekkelijke wandelpaden bij en de duinen en bossen aan de noordzijde worden ontlast. Wilt u meedenken en meedoen? Geef dan uw naam door.

Het eiland is in trek en wordt druk betreden. Ook de natuurgebieden, die niet altijd goed gedijen onder veelvuldige betreding. Er ontstaat een padenweb en de wirwar aan sporen en paden maken dat er bijna geen rustig gebied voor de dieren meer is en dat planten worden platgetrapt. Het is voor veel  eilanders een zorgwekkende ontwikkeling en voor terreinbeheerders een ingewikkeld onderwerp dat zich niet gemakkelijk laat oplossen. PA vroeg de gemeente, It Fryske Gea, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en uiteindelijk ook VVV Ameland hoe zij kijken naar de wildgroei aan weggetjes. Conclusie: een oplossing is niet eenvoudig, we moeten het samen doen en het laatste woord is hier nog lang niet over gezegd. Lees hier wat de terreinbeheerders, de gemeente en VVV Ameland vinden van de platgetreden natuur.

Wandelpaden deur de miëde

De plannenbedenker – hij wil in dit stadium nog even niet met naam en toenaam genoemd wil worden – had een paar jaar geleden al een plan voor nieuwe wandelroutes rond de dorpen. Hij constateert dat er aan de noordzijde van het eiland een veelheid aan paden en paadjes loopt, maar dat er aan de zuidzijde niet zoveel te wandelen valt. Nu de noordzijde wat druk wordt, haalt hij dat plan weer uit de la.

“Wat zou het voor wandelaars een verbetering zijn, en wat zou het wandelen rondom dorpen aantrekkelijk worden als er vele 'doorsteekpaadjes' waren.” Daar bedoelt hij smalle paadjes mee, om binnendoor te kunnen wandelen, meer afwisseling te hebben en rustiger en landelijker te kunnen wandelen. Als voorbeeld noemt hij paadjes langs weilanden die het Tjettepad verbindt met de Badweg en Bosweg. “Dat zouden dan paadjes langs de weilanden van vooral particuliere eigenaren zijn, maar misschien valt er met velen een regeling te treffen, al dan niet via een vergoeding. In het kort: dit zou volgens mij de weidekanten van het eiland veel aantrekkelijker maken.” Bijkomend voordeel is dat het bos en duin wat wordt ontlast. De Hollumer komt graag in contact met eilanders die over dit plan wel willen meedenken.

Aanmelden kan via het Contact formulier, dan stuurt PA uw naam door naar de plannenmaker.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *