Container gezien vanaf Oerd

BUREN – Is het de aceton tanktainer die je vanmiddag vanaf het Oerd kon zien? Theo Kiewiet zag om 16:45 uur vanaf het Spijkerpad op het Oerd een zwavelgeel 'doosje' in de golven en maakte er een foto van. Is dat een drijvende container of is dat de tanktainer die gevuld is met aceton? Dat is nog niet duidelijk. De tanktainer is een van twee gelocaliseerde drijvende containers van het schip Baltic Tern, dat vanmorgen in totaal vijf containers boven Ameland verloor. Nabericht: Het zou niet een van de containers zijn maar de markering van een meetframe, dat in november 2017 door Rijkswaterstaat op de Noordzeebodem boven het eiland is geplaatst. RWS plaatst in totaal drie stalen meetframes voor onderzoeksdoeleinden.

Over aceton schrijft Wikipedia onder meer: "Aceton (ook bekend onder de namen dimethylketon, DMK en propanon) is een kleurloze vloeistof die veel als oplosmiddel wordt gebruikt (onder andere nagellakverwijderaar in het dagelijks leven). Het is de eenvoudigste organische verbinding die een ketongroep bevat.

Aceton is een vluchtige en brandbare vloeistof. Het smeltpunt ligt bij −94,8 °C en het kookpunt is 56,53 °C. In het laboratorium wordt het soms gebruikt om glaswerk na het wassen goed te drogen (afspoelen met aceton om het water te verwijderen, en dan even wachten of droge lucht doorblazen om de aceton de kans te geven te verdampen).

Alhoewel aceton licht irriterend is, is huidcontact minder erg dan bij vele andere oplosmiddelen. Door zowel zijn oplossend vermogen voor organische stoffen als zijn oplosbaarheid in water, is aceton wel in staat door de huidbarrière (vet) te dringen. Eventueel op de huid aanwezige stoffen kunnen dan ook, opgelost in aceton, het lichaam binnendringen. Aceton werkt ook desinfecterend."

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *