Kamervragen over containers

DEN HAAG – De vijf containers van de Baltic Tern liggen amper in het water of er worden al Kamervragen over opgesteld. PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk van Texel en jongste lid van de Tweede Kamer Habtamu de Hoop van dezelfde partij, hebben de Wadden in hun portefeuille. Ze springen bovenop de containers die inmiddels in de Noordzee liggen en hebben een lijst met vragen aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen over Schip opgesteld over het gevaar van containerschepen en het verlies van containers boven Ameland. De twee Kamerleden vragen om snel duidelijkheid aan de Waddenbewoners te geven en er voor te zorgen dat de Kustwacht zo spoedig mogelijk meer bevoegdheden krijgt.

Bij stormachtig weer zouden containerschepen het dringende advies van de Kustwacht om de noordelijke route boven de Waddeneilanden te nemen niet in de wind mogen slaan, om het risico van een ramp zoals met de Msc Zoe zoveel mogelijk te voorkomen. De noordelijke route gaat door dieper water en ligt verder van de Waddeneilanden af. De zuidelijke route ligt vlak boven de eilanden. de Baltric Tern nam de zuidelijke route.

“Hoe staat het met de, door u, beloofde inzet om samen met Duitsland en Denemarken zich in te spannen voor meer restricties voor de vaarroute boven de Waddeneilanden als er sprake is van stormachtige omstandigheden?” willen de twee van de minister weten.

Het ongeluk met de Baltic Tern laat zien dat er niet meer op afspraken met Duitsland en Denemarken gewacht kan worden, menen Van Dijk en De Hoop. Zij willen dat de Kustwacht meer bevoegdheden krijgt en zodoende snel in kan grijpen.

⇒ tik MSC Zoe in bij ZOEKEN om meer over de containerramp van 2019 te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *