OV-korting voor scholieren

LEEUWARDEN – Friese scholieren krijgen een bijdrage van 12,5% van de provincie in de abonnementskosten voor het openbaar vervoer. Provinciale Staten hebben daar recent 1 miljoen euro voor beschikbaar gesteld. De kortingsregeling geldt voor 16- en 17-jarige scholieren, woonachtig in Fryslân en die op meer dan 14 kilometer wonen van de instelling waar ze onderwijs volgen. Niet alleen de regionale bus- en spoorlijnen in Fryslân, ook alle NS maand- en jaarabonnementen in Nederland en bussen die de provinciegrens overschrijden, vallen onder de regeling. De provincie heeft voor de regeling een speciale site geopend die vandaag on-line is gegaan: www.ovscholierenkorting.nl . Op de site kunnen scholieren en ouders zien of zij in aanmerking komen voor een bijdrage.

De provincie wil de scholieren die met openbaar vervoer naar school gaan tegemoet komen met deze bijdrage. Scholieren die 16 en 17 jaar oud zijn hebben geen recht op een OV-studentenkaart, maar zijn op het platteland aangewezen op de bus of trein. Voor gezinnen waarvan meerdere kinderen met de bus naar school gaan, lopen de kosten voor OV-abonnementen hoog op. Met de bijdrage van 12,5% die de provincie verstrekt, kunnen gezinnen enkele tientallen euro’s retour krijgen. Het is weliswaar een geringe bijdrage op de hoge kosten, maar de provincie geeft hiermee wel een belangrijk signaal af naar politiek Den Haag om aan de slag te gaan met een kaart voor MBO-studenten.

De Friese kortingsregeling is een pilot en geldt vooralsnog voor het huidige (al begonnen) schooljaar. Abonnementen over de maanden augustus en september 2008 worden met terugwerkende kracht ook vergoed.
Bron: Provincie Fryslân

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *