Oranjekoorts bij zeehond

PIETERBUREN – Onderzoekers van de Zeehondencrèche in Pieterburen hebben een zeehondenmoeder geobserveerd met een oranje kop. Het is een gezond dier met een rossige kop dat vaker gezien wordt in de Dollard, een natuurgebied in Oost-Groningen. Dit jaar lijkt haar kop alleen wel extra fel gekleurd, is het de oranjekoorts?

De medewerkers van de crèche hadden haar al gauw de bijnaam “Oranje” gegeven, haar pasgeboren jong is toepasselijk vernoemd naar Gronings trots: “Robben”. Moeder en pup maken het erg goed. Hun belevenissen zijn te volgen op het blog van een van de medewerkers van de Zeehondencrèche, Hans Faro, die de zeehonden in de Dollard nauwlettend in de gaten houdt.

De Zeehondencrèche doet al lang observaties naar moeders en pups in de Dollard. Ze bestuderen daar het gedrag van de zeehonden ten opzichte van verstoringen. Als gevolg van dit onderzoek is er een paar jaar geleden door het Groninger Landschap een kijkwand geplaatst. Vanachter de wand kan iedereen de zeehonden bekijken, zonder ze op te jagen. Dat is belangrijk, anders bestaat er het risico dat moeder en pup elkaar kwijt raken in de paniek. Ook de oranje zeehond heeft een jong. Dus het dringende verzoek van de crèche is: Bekijk de zeehond van achter de wand.

bekijk hier meer foto's van de oranje zeehond

lees hier over de Oranjekoorts

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *