Oproep van verzekerden aan De Friesland

DOKKUM – Red de Sionsberg roept op om protestbrieven naar voorzitter Bert van der Hoek van De Friesland Zorgverzekeraar.

De Friesland Zorgverzekeraar (DFZ) kondigde onlangs aan haar contract met Sionsberg per 1 januari 2017 te beëindigen. Voortzetting van dat contract is cruciaal voor alle verzekerden in de regio, gezien de goede kwaliteit zorgverlening en het toenemend aantal patiënten van Sionsberg in Dokkum. Sionsberg werkt samen met specialisten uit Leeuwarden en Drachten. Ongeveer 147.000 patiënten vallen onder het zorggebied van Sionsberg, waaronder patiënten van MCL en Nij Smellinghe die vanwege niet of nauwelijks wachttijden in Dokkum zijn doorgestuurd. Red De Sionsberg roept verzekerden bij DFZ en bij andere verzekeraars op om DFZ-voorzitter, Bert van der Hoek aan te spreken op zijn verantwoordelijkheid als grootste lokale zorgverzekeraar. Voorbeeldbrieven zijn voor dit doel gepubliceerd op de website van Red De Sionsberg.

Contractopzegging door De Friesland bemoeilijkt de huidige Sionsberg eigenaren hun medische hulp voort te zetten. Dit ondanks lovende inspectierapporten en positieve waardering van patiënten. Bestuurlijke ruzie, zoals De Friesland dat ziet, mag nooit reden zijn voor belemmering van goed lopende zorgverlening en medische praktijk! De actie van De Friesland is bovendien in strijd met de wensen van de bevolking, vastgelegd in het Regioplan van januari 2015 dat tijdens de Sionsbergdag is opgesteld. Toen is vastgelegd dat de nieuwe eigenaren in een periode van vijf jaar met steun van de verzekeraars een afgeslankt en innovatieve Sionsberg gaan opzetten. Dat na nauwelijks anderhalf jaar De Friesland om onduidelijke redenen nu een stok in het wiel steekt met contractopzegging is onaanvaardbaar voor elke verzekerde inwoner en patiënt in de regio.

Protestbrief als aanklacht van alle verzekerden

Red De Sionsberg roept alle verzekerden in Noordoost Fryslân, Noordwest Groningen, Ameland en Schiermonnikoog op om voorzitter Bert van der Hoek van de Raad van Bestuur van De Friesland aan te spreken op zijn verantwoordelijkheid. De Friesland moet volledige uitvoering geven aan het Regioplan Sionsberg waaraan DFZ zich in januari 2015 heeft gecommitteerd. Op de website van Red De Sionsberg zijn conceptbrieven beschikbaar, die na ondertekening verstuurd kunnen worden aan De Friesland Zorgverzekeraar door verzekerden van De Friesland en door verzekerden bij de andere verzekeraars. Iedereen kan een protestbrief sturen aan de Heer Van der Hoek, waarin men te kennen geeft dat alle aan de bevolking beloofde laag-complexe specialistische zorg moet worden ingekocht bij de huidige eigenaren van Sionsberg. De Friesland is aan de bevolking verplicht om alle specialistische zorg uit het regioplan dichtbij de bewoners in Sionsberg aan te bieden.

Stichting Red De Sionsberg heeft vertrouwen in de huidige eigenaren en medische staf van Sionsberg. Na de herstart in 2015 is veel opgebouwd tot tevredenheid van huisartsen. Een oplopend aantal tevreden patiënten is afkomstig uit zowel Groningen, Noordoost Fryslân, Ameland en Schiermonnikoog en zet Sionsberg weer stevig op de zorgkaart. De huidige eigenaren hebben verklaard dat Sionsberg in alle gevallen doorgaat vanaf 1 januari 2017. De kosten van verzekerden worden door verzekeraars vergoed, met of zonder contract door De Friesland. De Nederlandse Zorgwet staat daar borg voor.

De voorbeeldbrieven voor verzekerden van De Friesland en van andere verzekeraars zijn te downloaden van de website www.reddesionsberg.com.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *