Opnieuw papegaaiduiker bij Ecomare

TEXEL – Nadat er maandag al een zeldzame kortbekzeekoet in de opvang van Ecomare was beland, werd er woensdagochtend een papegaaiduiker gebracht. Eveneens een zeldzaamheid, ook al is het de tweede dit jaar. De vogel was gevonden op het strand bij Paal 9 op Texel. Hij mag bijkomen onder een warmtelamp van Ecomare en krijgt vijf keer per dag zalmpap toegediend.

Voor zeevogels was storm Corrie behoorlijk heftig. Dat is ook in de Vogelopvang van Ecomare te merken. Een aantal zeekoeten, een kortbekzeekoet, een noordse stormvogel, een jan-van-gent en deze papegaaiduiker werden verzwakt op het strand gevonden. Ook kwam er een Schotse postduif binnen. Daarnaast liggen er flink wat dode zeevogels langs de kust.

De verzwakte zeevogels in de opvang krijgen allemaal zalmpap via een sonde in hun maag. De papegaaiduiker is alert en ziet er goed uit. Dierverzorger Hilde Smit verwacht dan ook dat hij snel vis aangeboden zal krijgen. Dat gebeurt de eerste dagen nog niet, omdat de zalmpap een hoge voedingswaarde heeft én relatief veel vocht bevat. Een verzwakte, uitgedroogde vogel komt hiermee veel sneller op krachten dan met het eten van hele vissen.

De papegaaiduiker is te zien door het raam van de Vogelopvang. De vogel is in winterkleed, waardoor hij er minder uitgesproken uitziet dan op de bekende foto’s van papegaaiduikers in de broedkolonies. Vermoedelijk is hij wel al volwassen. Hopelijk kan hij over enige tijd weer terug naar zee.

Bron Ecomare

tik Papegaaiduiker in bij ZOEKEN om meer nieuwtjes over deze vogel te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *