Grote mantelmeeuw bevrijd van vishaak

TEXEL – Alsof hij erover nagedacht had! Een grote mantelmeeuw met een vishaak door zijn snavel liep rond tussen de zeehondenbassins van Ecomare. Precies de juiste plek om hulp te krijgen! Dierverzorger Hilde Smit lokte hem met vis en wist hem zelfs zonder net te vangen. Samen met haar collega Mick Peerdeman bevrijdde ze de meeuw van de haak.

Het gebeurt helaas vaker dat een vogel een vishaak in zijn snavel krijgt. De aas die eraan hangt, is ook aantrekkelijk voor visetende vogels. Soms raakt de vogel dan helemaal verwikkeld in het visdraad. Bij deze meeuw was dat gelukkig niet het geval. Er zat maar een klein stukje draad aan de haak.

Een vishaak heeft aan de ene kant een weerhaak en aan de andere een oog voor het draad. Terugtrekken is vanwege de weerhaak geen optie en doorhalen niet vanwege de verdikking door het oog. Vandaar dat de dierverzorgers een haak die in een snavel vastzit, altijd doorknippen. Dan kunnen ze hem uit de snavel halen zonder verdere verwondingen te veroorzaken.

De grote mantelmeeuw had zich dan wel met de hand laten vangen, tam was hij allerminst. Hij was heel fel en probeerde flink van zich af te bijten. Een goed teken! Omdat hij duidelijk niet verzwakt was en omdat de wond mooi schoon was, is hij meteen weer vrijgelaten. Een snelle actie van de dierverzorgers van Ecomare!

Bron Ecomare

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *