Openbaar toilet vooralsnog doorgespoeld

BALLUM – Een openbaar toilet in de dorpen Hollum, Ballum en Buren, langs fietspaden of bij de Oerdhut, zit er voorlopig nog niet in. Raadsleden willen wel, maar het college van burgemeester en wethouders is terughoudend. AmelandEén zette er een vraag over op schrift voor in het vragenhalfuurtje van de raadscommissievergadering van maandag 12 april. William de Jong van die fractie ziet in de naaste toekomst liefst wat meer toiletvoorzieningen langs fietsroutes. En wellicht ook bij de Oerdhut, want daar wordt het een zooitje, hoort hij van de terreinbeheerder aldaar. Op dit moment staan er alleen openbare wc’s in het centrum van Nes en in De Vleijen.

Frank Engels van de Novy in Hollum is er al een tijdje mee bezig en eerder probeerde zijn vader Jan een voorziening in het centrum van Hollum te krijgen. Desnoods op zijn eigen terrein. Vooralsnog zonder succes. “Er is meer dan ooit vraag naar,” vertelt Frank Engels. Zijn zaak staat naast Herberg De Zwaan en toen de horeca nog open mocht kon hij doorverwijzen naar de buurvrouw. Gasten die een kopje koffie nuttigen op het terras kunnen dan ook ongestoord gebruik maken van het horecatoilet. Maar nu, in coronatijd en met gesloten terrassen, is er een probleempje.

De gemeente schaart zich achter het overheidsbeleid dat in deze periode uitgaat van ontmoedigen van winkelen. Klanten zouden naar de winkel moeten gaan om iets te halen en dan meteen weer naar huis of vakantiehuisje moeten terugkeren. Burgemeester Leo Pieter Stoel: “Niet winkelen maar boodschappen doen.” Vanwege vakantiegevoel werkt het op het Waddeneiland iets anders, moet hij erkennen. De burgemeester kiest sowieso niet voor tijdelijke voorzieningen in de vorm van een Dixi. “Dat leek ons niet zo passend,” zegt hij namens het college. Stoel vraagt aan de ondernemers om hun wc open te stellen voor klanten die daarom vragen, maar dan alleen als zij de hygiëne kunnen waarborgen. Ondernemer Frank Engels is daar kort over: “Het is geen doen.” De smeerlapperij die hij tegenkwam op zijn gratis ter beschikking gestelde toilet deed hem al gauw besluiten die deur voor klanten dicht te houden. Dat de gemeente geen openbare voorzieningen lijkt te willen plaatsen vindt hij een gemiste kans. “Niet alleen voor nu, maar ook voor straks.” De gemeente staat nergens voor open, zegt hij. “Jammer.”

“Als we die kant op willen, dan hebben we het over veel geld,” doet wethouder Theo Faber een duit in het zakje. “We kunnen het er niet zo even bij doen.” Als Ameland meer openbare toiletten wil, dan zullen er keuzes moeten worden gemaakt en zal de beurs moeten worden getrokken.

Ondertussen hoopt Stoel dat de terrassen gauw open kunnen, dan is dit probleem voorlopig opgelost.

De Oerdhut ligt sinds jaar en dag in het buitengebied met in de verre omtrek geen voorziening om even lekker af te gaan. Dat het daar nu een poepzooitje wordt wijst op nieuw publiek dat nog geen afstanden op het eiland kan schatten. Wandelaars en fietsers die bekend zijn met de situatie weten hoe lang ze heen en weer het Oerd onderweg zijn en dat ze thuis vooraf het kleinste kamertje moeten opzoeken om niet gehinderd door volle blaas en darmen te kunnen fietsen en wandelen. Voorlichting aan de nieuwe gast zou een verschilletje kunnen maken en anders leert de ervaring het vanzelf.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *