Onvrede op Ameland over verhuizing zorgcentrum

HOLLUM – Er heerst onvrede op Ameland over de plannen van de gemeente om zorgcentrum De Stelp te verplaatsen naar de Oranjeweg buiten Hollum, tussen de sportvelden in. Riek Ridder en Wim de Boer, beide 90-ers en woonachtig onder het dak van De Stelp, stonden aan de basis van een discussieavond. Die vond in de woonkamer van het zorgcentrum plaats en daar kwamen iets meer dan 50 mensen op af. Onderwerp was hoe De Stelp op De Stelp te houden, het stuk land waar het zorgcentrum naar genoemd is. Dat ligt fraai middenin het dorp, dichtbij de winkels en op de route van de paardenreddingboot.

Eind mei werd tot nieuwbouw op een andere plek besloten door een gemeenteraad met vijf nieuwe en onervaren raadsleden onder aanvoering van een vorig college. Burgemeester was net nog Albert de Hoop en kersverse wethouders waren Theo Faber en Joop Lodewijks, die tijdelijk waarnam voor Ellen Bruins Slot. In die roerige bestuurssituatie is een belangrijk besluit genomen zonder daarbij de bewoners van het zorgcentrum en de Amelanders te betrekken. Die gebrekkige communicatie komt nu als een boemerang bij de raad en het college terug.

De meeste aanwezigen van de discussieavond willen het liefst dat het besluit van verhuizing van de ouderenvoorziening naar buiten het dorp wordt teruggedraaid. Er zijn wel inspraakavonden geweest, maar die waren allemaal na de datum dat het besluit genomen is. Er kon worden meegepraat over iets dat men helemaal niet wilde. Of de 50 aanwezigen een groot deel van de bevolking vertegenwoordigen valt nog te bezien. De groep is in ieder geval bereid om actie te gaan voeren en handtekeningen te gaan verzamelen. Volgende week woensdag wil een grote afvaardiging aanschuiven bij de raadsfracties tijdens de inloopavond van 17 oktober. Ondertussen is de gemeente al op zoek naar een architect voor het nieuwe gebouw. De aanbesteding daarvoor sluit 22 oktober.

De nieuwbouw gaat alleen door als zorgaanbieder Kwadrant meebetaalt. Kwadrant heeft daarover nog steeds geen uitsluitsel gegeven en schuift zijn beslissing telkens naar voren. De 1ste september werd 7 september en dat werd, naar verluid, weer november. Intussen heeft de gemeente een trein in gang gezet, zijn burgers boos en is de financiering van het plan allerminst duidelijk.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *