Uitbreiding Horeca bedrijven Ameland van agenda 

BALLUM – Het college van de gemeente Ameland wil het Horecabeleidsplan aanpassen zodat de twee outdoorbedrijven op het strand bij het Westerpad bij Nes een ruimere horecavergunning kunnen krijgen en Qurios aan de Oranjeweg bij Hollum een volledige horecavergunning. Vakantiepark Qurios heeft zijn park ingericht met een vergunning voor ondergeschikte horeca. Een volwaardig restaurant is met die vergunning niet aan de orde. Nu het park met het centrumgebouw er staat wil Qurios horeca zoals alle vakantieparken op Ameland. Qurios opende dit voorjaar. Beach Ameland en Ameland Adventure op het strand bij Nes kampen al langer met een soortgelijk probleem. Zij zien graag hun ondergeschikte horeca veranderd in een ruimere vergunning, zodat ze op hun terrasjes ook aan anderen een pilsje kunnen schenken. In de huidige situatie mogen ze dat alleen aan eigen klanten verkopen. 

Raadslid Irma Marinus (PvdA) stelde tijdens de raadscommissievergadering van 8 oktober voor het onderwerp van de agenda te halen. Het was niet via het presidium geagendeerd, zoals gebruikelijk is en de gegevens waren niet compleet, volgens Marinus. De Strandnotitie was niet meegenomen in het voorstel en de raad wil nog verder praten over het advies van de Amelander Horecavereniging. 

De Horecavereniging vindt het logisch dat Qurios een volledige vergunning krijgt, maar hikt aan tegen uitbreiding van de vergunning voor de outdoor bedrijven. “Gelijke monniken, gelijke kappen,” zegt voorzitter Klaas Theo Akkerman. Alle horecabedrijven op Ameland moeten voldoen aan vele eisen en die zouden dan ook voor de outdoor bedrijven moeten gaan gelden. Dat lijkt voor de eenvoudige onderkomens op het strand geen haalbare kaart. Het onderwerp komt in een volgende raadscommissievergadering terug.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *