Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Ontdek wat leeft op het strand – en tel mee!

Met de Groene Strand webapp kan iedere strandbezoeker bijdragen aan het beschermen van de natuur. Deze laagdrempelige en gebruiksvriendelijke webapp brengt educatie en burgerwetenschap samen en maakt het mogelijk om strandwaarnemingen direct vanaf je smartphone vast te leggen.
Van zeeboontje tot zeevogel: alles telt mee
De webapp is te gebruiken via www.groenestrandapp.nl. Via ‘Ontdek het strandleven’ maak je kennis met de dieren, planten en aanspoelsels die je op het strand kunt tegenkomen. In het gedeelte ‘Tel en geef door’ kun je waarnemingen invoeren van onder andere krabben, schelpdieren, kwallen, vogels, wiervliegen en strandvlooien. Door middel van foto’s en korte beschrijvingen wordt het herkennen van soorten eenvoudig gemaakt, zelfs voor beginners.
De webapp houdt ook rekening met de hoedanigheid van een soort: leeft het dier nog, is het aangespoeld of gaat het om oude resten? Deze informatie is belangrijk om de ecologische betekenis van de waarneming goed te kunnen inschatten.
De webapp is te gebruiken via www.groenestrandapp.nl. Via ‘Ontdek het strandleven’ maak je kennis met de dieren, planten en aanspoelsels die je op het strand kunt tegenkomen. In het gedeelte ‘Tel en geef door’ kun je je waarnemingen invoeren. Van krabben, schelpdieren en kwallen, tot vogels, wiervliegen en strandvlooien. Door middel van foto’s en korte beschrijvingen wordt het herkennen van soorten eenvoudig gemaakt, zelfs voor beginners. De webapp houdt ook rekening met de hoedanigheid van een soort: leeft het dier nog, is het aangespoeld of gaat het om oude resten? Deze informatie is belangrijk om de ecologische betekenis van de waarneming goed te kunnen inschatten.
Niets gezien? Ook dat is waardevol
Een belangrijk extra aspect van deze webapp is het ook doorgeven van zogeheten nulwaarnemingen – het niet aantreffen van een bepaalde soort waar je wél naar zocht. Ook dit levert belangrijke gegevens op voor het volgen van veranderingen in populaties en ecosystemen. Zo draagt elke waarneming, zelfs zo’n nulwaarneming, bij aan een completer beeld van het leven langs de kust.
Een webapp, dus op het web
De Groene Strand webapp is geen app die je moet downloaden, maar een website die optimaal werkt op je smartphone. Met behulp van GPS worden locatie en tijd automatisch geregistreerd. Je kunt ook later waarnemingen invoeren en zelf de locatie op een kaart aangeven. Registratie is niet verplicht, maar geeft wel toegang tot je persoonlijke waarnemingenhistorie.
Waarom jouw waarnemingen ertoe doen
Door regelmatig te monitoren, ontstaat onder meer inzicht in trends en biodiversiteit, maar ook in effecten van bijvoorbeeld natuurvriendelijk strandbeheer. De verzamelde data helpen bij het verbeteren van beleid en draagt zo bij aan de bescherming van de natuur.
Wat zien we tot nu toe?
De afgelopen jaren (2022–2025) zijn er via de Groene Strand webapp honderden waarnemingen verzameld langs de Nederlandse kust. Deze gegevens zijn gebundeld in een overzichtelijk verslag, met kaarten, grafieken en toelichting. Ben je benieuwd naar welke soorten en soortgroepen het meest zijn waargenomen? Bekijk het volledige verslag op www.hetgroenestrand.nl.
Toekomst van de Groene Strand webapp
Goed nieuws: ook na afloop van Het Groene Strand project (medio 2025) blijft de Groene Strand webapp bestaan. Stichting ANEMOON blijft de webapp onderhouden en promoten. Op die manier wordt het belangrijke lange termijn monitoringsonderzoek op onze stranden via dit waardevolle stuk burgerwetenschap gewaarborgd. Samen blijven we volgen hoe de natuur zich langs de kust ontwikkelt.
Meer weten of meedoen?
Het Groene Strand: www.hetgroenestrand.nl. Meedoen kan via www.groenestrandapp.nl.