Ongerust over beheer duinen Ameland

BALLUM – Jeroen de Jong van CDA Ameland is ongerust nu Rijkswaterstaat het beheer van rijksgronden overdoet aan Staatsbosbeheer (SBB). Het gaat om de kuststrook vanaf paal 17 richting Hollum. De Jong zegt dat de gemeente Ameland buiten spel lijkt te staan en dat SBB de nieuwe beheerder lijkt te moéten worden. Wat De Jong betreft moet dat helemaal niet. Dat beheren zou Ameland prima zelf kunnen, met SBB als uitvoerder. Met SBB is Ameland overgeleverd aan het beleid van Amersfoort en als het hoofdkantoor van SBB bedenkt dat er om natuurgebieden een hek moet, dan komt er ook een hek op Ameland, vreest het raadslid. Dat is waar de CDA-er het eiland voor wil behoeden en waarschuwen. De Amelander tradities en gebruiken zouden dan wel eens in gevaar kunnen komen. De Jong denkt aan jagen, bramen plukken, paardrijden, fietsen. Hij wil juist dat de Amelander gemeenschap betrokken wordt bij het beheer van de rijksgronden. “Dit kan door als gemeente Ameland een convenant op te stellen met de beheerder van de rijksgronden waarin uitgangspunten worden opgenomen over het beheer, de leefbaarheid en het rentmeesterschap.”

Hij wil een dialoog met de gemeenschap en daar de jagersvereniging, paardensport, juttersvereniging, natuurwerkgroep, dorpsbelangen, VVV Ameland bij betrekken. Om dat voorelkaar te krijgen dient De Jong een motie in, in de hoop dat andere fracties hem steunen. Alleen Algemeen Belang Ameland valt hem voorzichtig bij. Alle andere fracties zien de motie niet zitten.

Wethouder Ellen Bruins Slot had de motie ook ontraden. Zij meldt, zoals de meeste fracties dat ook deden, dat de motie sympathiek lijkt. Maar is hij nodig? Nee, dat vindt de wethouder niet. Er bestaat al een beheerdersoverleg, waarbij de beheerders en gemeente tweemaal per jaar om tafel zitten. SBB doet het beheer al en RWS verwacht geen nieuwe regels. “Waar zit dan de zorg?” vraagt Bruins Slot. Een convenant is juridisch niet bindend, zegt ze ook nog. Dat biedt alleen maar schijnzekerheid en is overbodig. Gemeente Ameland faciliteert het beheerdersoverleg gemeente Ameland, BOGA, en dat past de gemeente, vindt de wethouder. “Dat doen we vanuit de tenen.” De gemeente staat voor een goed beheer en wat SBB betreft, dat is een organisatie die openstaat voor opmerkingen van eilanders.

De Jong scoort niet met zijn motie. Amelander tradities en gebruiken zijn wat PvdA, AmelandEén en Ameland’82 betreft voldoende geborgd in Natura 2000. Wat de VVD er van vindt is niet duidelijk; raadslid Jeppe Groenewold is afwezig. De fractie van Algemeen Belang Ameland is de enige die wel mee wil gaan met wat De Jong voorstelt. Ook zij horen over zorgen die er leven bij de overdracht van RWS naar SBB. Het komt uiteindelijk niet tot stemming; De Jong trekt zijn motie in.

“Jammer dat er geen meerderheid is”, verzucht De Jong tot slot. Hij blijft ongerust, want regelgeving kan veranderen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *