Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Onderzoeksboten bij Ameland
HARLINGEN – Rijkswaterstaat voert deze weken veldmetingen uit om zo de effecten van het opspuiten van zand op de natuur voor de Nederlandse kust in beeld brengen. Volgende week is Texel aan de beurt, daarna volgt Ameland.
Nederland moet zich beschermen tegen de zee en heeft begin de jaren negentig gekozen om de kustlijn vast te houden. Daarom worden jaarlijks miljoenen kubieke meters zand op, in en vlak voor de kust gespoten, de zogenaamde suppleties. De Waddenvereniging vindt het belangrijk dat hierbij zo goed mogelijk rekening gehouden wordt met de natuur.
Luctor
Over de effecten van deze suppleties op de natuur is nog niet zo veel bekend, vooral niet over de strook van de kust waar zee en land elkaar ontmoeten. Dat is een heel dynamisch stukje zee met golven, stromingen, troggen, brekerbanken. Het is nogal een uitdaging om hier goed te meten. Er zal daarom een groot Rijksrederij schip te zien zijn, de Luctor. Dit is een van de weinige schepen die de benodigde metingen kan uitvoeren, omdat het ondiep stekend is. Daarnaast worden er ook metingen gedaan vanuit een rubberboot en lopend vanaf het strand. Een hele week worden langs verschillende raaien, loodrechte lijnen die lopen vanaf de kust, metingen gedaan.
Naast temperatuur, zoutgehalte, korrelgrootte van het sediment en nog veel meer variabelen van de leefomgeving van soorten, worden ook soorten zelf gemeten. Zo zullen onder andere zwevende algen, bodemdieren en vissen bemonsterd worden. Ook hier worden verschillende vangtechnieken gebruikt, omdat bijvoorbeeld bodemvissen zich anders laten vangen dan vissen die vrij in het water zwemmen. Er worden zelfs zogenaamde visechosounders gebruikt om scholen vissen op te sporen en zo een beter beeld te krijgen wat de betekenis van deze zone is voor vis. Voor het meten van bodemdieren en sediment wordt er een klein stukje bodem weggehaald.
Het opgespoten zand wordt gewonnen ver op de Noordzee en heeft een andere korrelgrootte en structuur dan het zand dat bij de kust aanwezig is. Welk effect dit op de natuurwaarden van de Waddenzee heeft en hoe we die effecten kunnen minimaliseren, is voor de Waddenvereniging heel belangrijk.
Ameland
Ameland is het gebied waar het meeste wordt gesuppleerd van heel Nederland. Daar komen de tijdelijke voorzieningen voor de dijkwerkers bij. Bij Hollum werd een tijdelijk losvoorziening aangelegd, die inmiddels weer is afgebroken. Vervolgens is een losvoorziening bij Nes gemaakt ten oosten van de jachthaven, op de plek nabij een hoogwatervluchtplaats. Ook deze werkzaamheden hebben invloed op de natuurwaarden van de Waddenenzee. De op handen zijnde afsteking van een bocht in het vaargebied van de veerboot komt daar nog bovenop.
Bron: Waddenzee en eigen redactie