Onderzoek universiteit op Ameland

HOLLUM – Drie studenten – Aline en Anouk uit Nederland en Emily uit Noord-Ierland –  van de Universiteit Utrecht doen voor hun studie Fysische Geografie zes weken onderzoek op het strand van Ameland. Het drietal is voornamelijk  tussen Hollum en Ballum te vinden. Met behulp van verschillende instrumenten meten ze onder andere de golfhoogte, snelheden en zandconcentraties in het water. Tijdens laag water zijn ze dagelijks op het strand om de instrumenten te controleren en uit te lezen. Tijdens hoog water staan de instrumenten in het water om de metingen te doen. Door deze metingen hopen ze iets te kunnen zeggen over de golfbeweging en de invloed daarvan op het transport van zand. Hierbij kijken ze naar verschillende soorten golven en manieren van zandtransport.

Verder kijken ze de ontwikkeling van het strand tussen Ballum en Hollum, van de duinen tot de laagwater lijn. Een zandbank die langzaam vastgroeit aan de kust laat een uniek gebied ontstaan. Om de ontwikkelingen op korte termijn te bepalen doen ze dagelijks metingen op het strand met een GPS systeem.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *