Nieuwe oogst Waddengoud oesters

BUITENPOST – Vanaf juni dit jaar hebben de vissers van het oesterexperiment op de Waddenzee het rapen van wilde oesters een tijd lang moeten staken. De oesters hebben dan namelijk hun melkperiode wat inhoudt dat ze zich voortplanten. Ze hebben dan weinig vlees en zijn minder smakelijk. Nu de voortplanting achter de rug is en er weer een nieuwe generatie Japanse oesters aan zit te komen, komt de oude generatie weer op kracht, zet meer vlees aan en zijn daarom weer goed van smaak. De Waddengoud gecertificeerde vissers rapen daarom sinds september  weer wilde Wadoesters.

Het nieuwe oesterseizoen is nog maar net begonnen of Veltman Vis uit Harlingen, leverancier van Waddengoud gecertificeerde vis aan de horeca, heeft meteen al vraag naar oesters uit de Waddenzee. “De oester wordt gezien als een delicatesse. Meestal zijn oesters gekweekt, maar  de oesters met het Waddengoud keurmerk zijn in het wild geraapt. Dit benadrukt de versheid van het product. Voor een restaurant dus een reden om dit unieke product op de kaart te zetten”, aldus Jan Schuil, directeur Veltman Vis.

Voor de Stichting Waddengroep, eigenaar van keurmerk Waddengoud, is het rapen van de Waddenoester een nieuwe duurzame economische activiteit in de Waddenregio. De Waddengroep stimuleert visserij in zowel zout als zoet water in de Waddenregio die weinig tot geen impact op de natuur heeft. Hiervoor zijn in samenwerking met deskundigen en natuurorganisaties richtlijnen opgesteld waar vissers zich aan moeten houden. Vissers en verwerkingsbedrijven die zich bij Waddengoud aansluiten worden hierop gecontroleerd. “Dat de vraag naar Waddengoud gecertificeerde vis en schelpdieren met name vanuit de horeca steeds meer aanzwelt is mooi. Om deze manier van vissen overeind te houden is de koopkrachtige vraag vanuit de beter horeca namelijk onontbeerlijk en is een steun in de rug voor de veelal kleinschalige vissers die deze vis vangen”, aldus Marc van Rijsselberghe van Stichting Waddengroep.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *