Omwonenden kleine gasvelden in steek gelaten

GRONINGEN – Wiebes laat omwonenden van kleine gasvelden in de steek. Dat vindt de Burgerbeweging Kleine Velden. Met het sluiten van het Groningenveld komt er extra veel druk op deze velden die op het moment versneld worden leeggepompt. Ondanks de roep om de energietransitie vorm te geven geeft het Ministerie van Economische Zaken nog dagelijks winningsvergunningen uit met alle risico voor mens, milieu en maatschappij.

Bewonersgroepen van kleine gasvelden uit heel Nederland hebben geen draagvlak voor het schadeprotocol dat 1 juli in werking treedt. Dat staat in een petitie die zij woensdag 24 juni aanbieden aan de Tweede Kamer. Van Noord Holland tot Twente en van Noord-Brabant tot Friesland en Groningen: allerlei actiegroepen hebben de petitie ondertekend. Overal is weerstand tegen ‘mijnbouw-zonder-prijskaartje’

Protocol

Wat is er aan de hand? Minister Wiebes komt met het ‘schadeprotocol voor de ‘kleine gasvelden’ dat 1 juli in werking treedt. Volgens de schaderegeling die Wiebes in wil laten gaan is het nog altijd aan de burger om schade door gaswinning aan zijn huis te bewijzen.

Met dit protocol dwingt Wiebes de individuele burger met schade om het op te nemen tegen een batterij van duurbetaalde juristen van de overheid en de mijnbouwondernemingen zoals de NAM en Vermilion. In plaats van het belang van de lokale bevolking op de eerste plaats te zetten.

Daarmee zijn burgers nagenoeg kansloos. De bewonersgroepen roepen de minister op om voor de inwoners van Nederland met mijnbouwschade op te komen en de bewijslast om te draaien. “Dit protocol is eenzijdig juridisch dichtgetimmerd en er is niets geleerd van de enorme ellende die mensen in Groningen hebben” zegt Jeannette van der Velde van de Stichting GAS DrOvF (Drenthe, Overijssel, Friesland). “Houd eerst maar eens de parlementaire enquête die Groningen beloofd is en kijk naar de lessen die ervan geleerd moeten worden, nu gaan we weer een soort juridische haarkloverij inrichten met alle kosten van dien.”

“Het maakt niet uit waar je in Nederland woont, iedere burger die met mijnbouw te maken heeft moet op dezelfde manier behandeld worden”, zegt Monique Plantinga van de stichting Tsjingas uit Nijbeets. De minister geeft in zijn motivering om hiervan af te wijken aan dat voor de jarenlange gaswinning in Groningen een uitzondering is gemaakt omdat de schade meldingen daar vele malen meer zijn.

“Schade door gaswinning uit kleine velden wordt door Wiebes regelmatig gebagatelliseerd, waarom dan niet juist de bewijslast bij de mijnbouwer neer leggen?”, vraagt Elias Bom van Laat Woerden niet Zakken zich af. “Dan heb je gelijk een andere business case en zal de mijnbouwer (en de overheid) meer verantwoord met bewoners en omgeving moeten omgaan”.

Prijskaartje

Niet alleen bestaat het risico dat huizen kapotgaan maar ook dalen de huizen in onroerende waarde rondom gaswinningslocaties. “In wezen stelen overheid en mijnbouwer van bewoners in de buurt van gaswinning” stelt Van der Velde. “Ze zijn samen verantwoordelijk en genieten van alle profijt maar ze leggen de rekening neer bij de bewoners van het gebied. Schade door gaswinning is grillig, het ene huis heeft er wel last van de andere niet. Inmiddels heb ik diverse verhalen. Vaak tenenkrommend en lijken op de levens-ontwrichtende casussen uit Groningen in de zin van ‘kastje-naar-de-muur’en ‘levens-in-de-wachtstand’ maar dan uit Friesland of Drenthe”.

Iedereen in Nederland moet zich realiseren dat gas over de ruggen van inwoners gewonnen wordt. Als we met zijn allen vinden dat gas uit Nederland nog nodig is dan hangt daar ook een prijskaartje aan”.

Nog meer schadeprotocollen op komst

Het schadeprotocol ‘kleine gasvelden’ is de eerste in een rij van schadeprotocollen die Wiebes aan het opstellen is. Later volgen Zoutwinning, mijnbouw Limburg en geothermie.

Bron Burgerbeweging KLEINE VELDEN

Dossier Aardgaswinning op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *