Noodkreet strandtenten van Zeeland tot voorbij Ameland

DEN HAAG – Langs de gehele Nederlandse kustlijn was vandaag vanuit de lucht de slogan ‘Strandtenten in het NOW’ te lezen. De woorden waren gevormd door zand, strandbedden-, meubels en zelfs surfboards. Met deze noodkreet willen badplaatsen en strandexploitanten aandacht vragen voor het gat in de NOW-regeling, waardoor veel strandpaviljoens nu al op het punt van omvallen staan.

Oproep tot aangepaste regeling seizoensbedrijven

Badplaatsen en strandpaviljoens in Nederland hebben zwaar te lijden onder de coronacrisis. Daarom was langs de gehele kustlijn vandaag de noodkreet ‘Strandtenten in het NOW!’ te lezen. De NOW-regeling die de overheid onlangs presenteerde aan het bedrijfsleven, waarmee 90% van het loon gecompenseerd wordt, baseert zich op de loonsom in januari 2020. En daar wringt de schoen voor veel seizoensbedrijven.

Floris Oud, eigenaar van strandpaviljoen Sjoerd, legt uit: “Veel strandexploitanten zijn in de wintermaanden gesloten en hebben dus minimale personeelskosten. Januari is voor strandtenten geen goede maand om als referentie te nemen. Dan is er nauwelijks personeel." Met de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans werd gestimuleerd om nieuw personeel een vaste arbeidsovereenkomst te bieden, maar dat deden de strandtenten niet in januari. Vanaf februari en maart hebben strandondernemers mensen aangenomen en contracten aangeboden.

Toen op 16 maart het bericht naar buiten kwam dat de horeca haar deuren moest sluiten, maar dat er sprake zou zijn van een vergoeding van 90% van de loonkosten, hebben veel horecabedrijven hun personeel in dienst gehouden en doorbetaald. Nu blijkt dat er geen vergoeding komt op basis van de werkelijk uitgekeerde loonsom, dreigen veel strandexploitanten het financieel niet meer te kunnen bolwerken en failliet te gaan. “Daarom dringen wij nu samen aan op aanpassing van de regeling voor seizoensbedrijven”, aldus Oud. Volgens de huidige regels krijgen seizoensbedrijven slechts een minimale vergoeding.

Noodkreet van Zeeland tot Ameland en nog verder

Om aandacht te vragen voor deze kwestie, werden strandexploitanten opgeroepen om deze ochtend om 11.00 uur hun strandmeubilair naar buiten te halen en daarmee de noodkreet ‘Strandtenten in het NOW’ te vormen. Van Zeeland tot Schiermonnikoog werd hier enthousiast gehoor aan gegeven. Ook bij Sjoerd werd de noodkreet in het zand geschreven. Nederlandse kuststgebieden willen laten zien dat ze elkaar steunen en alle Nederlanders een hart onder de riem steken.

Deelnemende badplaatsen waren Zeeland, Goeree-Overflakkee, Rockanje (ovb), Hoek van Holland, Westland, Kijkduin, Scheveningen, Wassenaar, Katwijk (ovb), Noordwijk, Zandvoort, Bloemendaal, IJmuiden Velsen, Wijk aan Zee, Castricum, Egmond aan Zee, Noord Bergen, Callantsoog, Den Helder, Texel, Ameland en Schiermonnikoog.

Dossier Corona

adverteer nu op PA en maak gebruik van de bijzondere korting

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *