Ingezonden: Zorg inzet Waddenhelikopter

HOLLUM – PvdA Ameland maakt zich zorgen over de inzet van de Waddenheli. Een ingezonden mededeling, PA plaatst ze van harte om discussie op gang te brengen, verschillende visies op een zaak te laten zien en om zaken helder te krijgen. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de ingezonden brief ligt bij de afzender.

Zorg inzet Waddenhelikopter

Via Omrop Fryslan en de Leeuwarder Courant hebben wij kennis genomen van het besluit van de minister van VWS om de Waddenhelikopter (medic01) in te zetten voor het vervoer van IC patiënten met Covid19.

Uiteraard begrijpen wij dat de situatie aan de vaste wal ernstig is. De druk op de ambulancezorg in Nederland is op dit moment enorm. Wij hebben ontzettend veel respect voor iedereen die in de frontlinie druk aan het werk is om deze crisis het hoofd te bieden.

Toch maken wij ons ernstige zorgen over het besluit om de waddenhelikopter voorlopig niet meer in te zetten voor spoedvervoer vanaf de Waddeneilanden.

Volgens de berichten zijn de Lifeliners uit Amsterdam en Groningen beschikbaar. Echter wanneer deze een oproep voor een inzet van het mobiel medisch team (MMT) krijgt, gaat dit altijd voor. De lifeliners kunnen in die zin dus geen gelijkwaardig alternatief zijn en daarmee de continuïteit van spoedvervoer per helikopter waarborgen.

De PvdA Ameland vindt dat er bij de Veiligheidsregio aangedrongen moet worden op een gelijkwaardig alternatief, bijvoorbeeld de helikopter van Defensie, die in het verleden al vaker deze taak op de Waddeneilanden heeft uitgevoerd.

Wij beseffen ons wel degelijk dat de zorg in deze crisis op een andere manier moet worden geregeld en wij willen ons steentje daaraan bijdragen. Dit mag ons inziens echter niet ten koste gaan van de continuïteit van het reguliere spoedvervoer vanaf de Waddeneilanden. Denk hierbij aan noodgevallen zoals hartproblemen, CVA’s of andere levensbedreigende aandoeningen.

Wij hebben onze zorgen onder de aandacht gebracht van het College.

PvdA Ameland

Dossier Corona

Doe een (veilige) donatie of vind hier de benodigde gegevens

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *