Nog geen toelichting op informatieproces Ameland

BALLUM – Joop Lodewijks, voorzitter CDA Ameland, zat in het knappe pak op de publieke tribune van de raadszaal in Ballum. Hij had zich voorbereid om een toelichting te geven op het informatieproces dat hij afgelopen drie weken samen met collega-informateur Albert van Barneveld had gevoerd. Van Barneveld is voorzitter van VVD afdeling Ameland en samen spraken de mannen met alle partijen in de raad. Er moest een nieuw college geformeerd worden, na het ontslag van wethouder Will Bakema.

Lodewijks en Van Barneveld vergaarden informatie en kwamen vrijdag 21 april tot de conclusie dat er geen steun was voor een meerderheidscoalitie. Hun advies is om een minderheidscoalitie te benoemen, bestaande uit CDA, VVD en PvdA. Dat advies had Lodewijks maandagavond tijdens de raadsvergadering willen toelichten, maar hem werd daarvoor geen ruimte geboden. “Nee!” zei Dirk Brouwer van Ameland’82 (A’82) kort en zeer krachtig. “Nee!” De vertrokken Bakema was van zijn partij en het verlies van ‘hun’ wethouder was nog niet verwerkt. Fractiegenoot Rudolf Teuben wilde er wel iets meer woorden aan spenderen, al stond hij vierkant achter de afwijzing van Brouwer. Teuben wil de toelichting van Lodewijks liever in een van de volgende vergaderingen vernemen, omdat de informatie over de uitleg niet op de openbare agenda was geplaatst. De Amelanders moeten wel de gelegenheid hebben om de informatie te horen en daarvoor moet het eerst worden geagendeerd, is zijn stelling.

Piet IJnsen van Algemeen Belang Ameland (ABA) was ook nog niet klaar om het verhaal van Lodewijks aan te horen. A’82 en ABA hebben samen de meerderheid in de raad en zodoende kon Lodewijks blijven zitten en bleef de volle publieke tribune, de luisteraars van de Lokale Omroep Ameland en het college en de gemeenteraad in de raadszaal van Ballum verstoken van uitleg. Binnen een half uur werd de vergadering afgehamerd. Er waren enkele tientallen belangstellenden op af gekomen, geïnteresseerd in de politieke situatie van de gemeente. Van “Klaar!” en “We kinne weer naar huus” tot “Dat was het dan!”, “Belachelijk!” en "Aanfluiting!", galmde het commentaar van het teleurgestelde publiek door de gang. Vol ongeloof zagen ze aan hoe iedereen weer naar buiten ging, zonder informatie over het spannende proces van de informatieronde. Dat komt over twee of drie weken. Wanneer precies, dat kon de voorzitter van de vergadering, burgemeester Albert de Hoop, niet zeggen.

Wethouder Will Bakema struikelde over De Hagen, vier gemeentehuisjes in Hollum die deels op de grond van de buurman staan en die zouden worden afgebroken om een parkeerplaats van het terrein te maken. De buren maakten bezwaar en de Raad van State gaf hen ongelijk op twee kleine puntjes na. Als de gemeente die twee aanpaste, dan kon het bestemmingsplan blijven zoals de raad had vastgesteld en konden de huisjes worden afgebroken. Na een proces van zeker zeven jaar – eigenlijk loopt het al sinds 2001 – ging een nipte meerderheid van de raad niet akkoord met die twee reparatiepuntjes. Toen het college verzuimde dat raadsbesluit aan de RvS kenbaar te maken, werd Bakema minachting van de raad verweten en werd een motie van wantrouwen voorbereid. Dat wachtte de wethouder niet af; hij diende op 3 maart zijn ontslag in. In die week begonnen Lodewijks en Van Barneveld aan de informatieronde.

tik De Hagen in bij ZOEKEN om meer over kwestie De Hagen te lezen

lees hier de reactie van Douwe Bakker, gedupeerde, op de kwestie

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *