Nog geen risicoanalyse voor De Nieuwe Stelp

BALLUM – Er komt nog geen extra risicoanalyse voor het project De Nieuwe Stelp, of Stelp 2.0 zoals het ook wel wordt genoemd. De nieuwbouw van het woonzorgcentrum op een andere locatie dan waar De Stelp nu staat, geeft kopzorgen. Het college zegt dat de ontwerpfase goed op gang komt, maar voorlopig weet de raad nog weinig. Wethouder Piet IJnsen herhaalt het keer op keer: op 1 september krijgt de gemeenteraad meer informatie over de 17 miljoen kostende nieuwe ouderenvoorziening.

Dat De Nieuwe Stelp er moet komen staat buiten kijf. Het gebouw aan de Hidde Dirks Katstraat in Hollum, dat dateert uit de jaren 60 van de vorige eeuw, is over datum, voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. De wethouder blijft de antwoorden op hoe het nu precies komt met die nieuwbouw schuldig en schuift telkens de beantwoording door naar na het zomerreces. Raadslid Jeroen de Jong van CDA Ameland is er verre van gerust op. “Onze fractie is erg geschrokken en verontrust”, zegt hij tijdens de raadsvergadering waarin ook de bijpraatbrief van het college aan de raad aan de orde komt. De collegebrief laat juist zien dat er nog geen enkele vordering in het proces is geboekt, stelt CDA-er De Jong.

“We lopen achter op schema”, moet wethouder Piet IJnsen bekennen. Dat heeft alles te maken met wisseling van de procesbegeleiding, zegt hij. De gemeente is onlangs in zee gegaan met een bureau dat kaas heeft gegeten van zorgvastgoed. IJnsen verwacht dat nu de achterstand wordt ingehaald en dat het college in het eerste kwartaal van 2022 een ontwerp met de daarbij behorende kredietaanvraag naar de raad kan sturen.

Raadslid Han van Heerde van Ameland’82 wil in de tussentijd een extra risicoanalyse laten doen om uit te laten zoeken waar een dreiging kan zitten, waar de nieuwbouw fout kan lopen. Hij dient er een motie voor in. Dat wethouder IJnsen dat zinloos vindt en wederom verwijst naar de informatieavond, vindt Han van Heerde “uitermate arrogant”. Van Heerde wil een second opinion en hij zegt met die vraag de zorg van meerdere Amelanders te verwoorden. “Het gaat hier om 17 miljoen. We moeten goed op de portemonnee van de Amelander burgers passen.” Na rijp beraad trekt Van Heerde de motie voor dit moment in, om na 1 september te kijken of de extra risicoanalyse nog nodig is. Wethouder Piet IJnsen krijgt tijdens het reces het voordeel van de twijfel.

lees hier over de bijpraatbrief over dit onderwerp van het college aan de raadsleden 

 

U las dit bericht naar aanleiding van de vergadering van de Amelander gemeenteraad gratis. U kunt uw waardering laten blijken door een kleine bijdrage te storten. Klik op de Doneer button of zie hier voor meer informatie.
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *