Nog geen crisisteam op Ameland

BALLUM – Gemeente Ameland overlegt met Rijkswaterstaat, hoort de betrokkenen van de andere eilanden en praat met Wagenborg Passagiersdiensten, maar van crisisoverleg en crisisteam is nog geen sprake.

Alle bellen gaan rinkelen bij de gemeente als het woord crisis ter tafel komt. Bij crisis is de openbare veiligheid in het geding en dan worden er protocollen opengeslagen die men het liefst zo lang mogelijk gesloten houdt.

Amelands Ambtenaar Openbare Veiligheid Jacob Dijkstra benadrukt dat Ameland “nog niet in crisissfeer” zit. Hij maakt dagelijks een belrondje langs alle betrokken instanties, krijgt dagelijks rapporten van RWS die inspectievluchten uitvoert en is op de hoogte van de perikelen op het wad. Allemaal zonder crisissfeer; voorbereidend op het geval dat er geen boot meer kan varen. Dat is nog niet aan de orde, zegt Dijkstra. De veerboot vaart nog een paar keer per dag heen en weer zonder noemenswaardige vertraging.

De Aquanaut, een sleper en ijsbreker, ploegt bij vertrek en aankomst het ijs bij de laadbrug los. Dit gebeurt vooral om beschadiging van de veerboten door de druk van het ijs te voorkomen. RWS is nog op zoek naar een ijsbrekertje, mocht die nodig zijn, laat Dijkstra weten.

Het crisisteam wordt geformeerd wanneer Ameland geïsoleerd dreigt te raken, wanneer de winkels niet meer bevoorraad kunnen worden, de medicijnentoelevering stokt en patiënten niet meer in het ziekenhuis kunnen komen. Zover is het nog niet, zegt Dijkstra.

Ameland moet weliswaar rekening houden met een aangepaste dienstregeling, maar het vervoer van en naar het eiland functioneert nog prima. Dijkstra: "Maar, àls het er van komt, dan zijn we er klaar voor!"

>>> lees hier Luchtbrug hangt in de lucht

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *