Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Nieuws uit Hollum
Hollum op het wereld wijde web
www.hollum.info
Een aantal bedrijven heeft de krachten gebundeld en presenteert zich op het wereld wijde web met een Hollum pagina. Een website die nog in de kinderschoenen staat, maar waarvan de grotere maat voor het grijpen ligt. Op de site is informatie te vinden over de deelnemende bedrijven en activiteiten in het dorp. Op de startpagina zijn drie dia presentaties aan te klikken: het dorp Hollum, de Reddingboot en de zee.
’t Meesterke betrekt Ut Skoalhuus
In de afgelopen wintermaanden gingen er veel bedrijven in Hollum op de schop. Langs bijna elk hekje stond een bedrijfsauto van een aannemer, timmerman of installateur.
Op de Driesprong werd snackbar ’t Meesterke omgebouwd tot Ut Skoalhuus (het schoolhuis). Bijna een eeuw lang woonde in dit huis de bovenmeester van de aangrenzende school. De laatste jaren werden er via het loket kroketten, patat en ijs verkocht.
In Ut Skoalhuus kun je in de schoolbanken genieten van een patatje, ijsje of dagmenu. “Een rijke geschiedenis is samengevoegd met een originele AnyTime-formule voor het hele gezin. Snel, meesterlijk lekker en betaalbaar een hapje eten”, prijst de openingsfolder Ut Skoalhuus aan. Behalve de snackbar heeft het terras een grote beurt gekregen. Het is, passend bij de reconstructieplannen voor de dorpskern, opnieuw bestraat en ingericht.
Op 12 maart vond de feestelijke opening plaats.
De HOGE stoep tijdelijk lage drempel
Kantoorboekhandel de HOGE stoep heeft deze winter de nering gedreven vanuit het pand van de buurman, herberg De Vier Windstreken. De HOGE stoep met een lage drempel. De winkel was hoognodig aan een opknapbeurt toe. “Het assortiment verandert niet zoveel”, zegt Jan van der Laag, “De boekenafdeling wordt uitgebreid en de spullen worden overzichtelijker uitgestald. Er is een grote ruimte gemaakt. Er zijn muren uitgebroken en het achterstallig onderhoud is weggewerkt. De ingang hebben we veranderd. Die ligt nu aan de zuidkant. De oude ingang blijft wel, maar niet als hoofdingang voor de klanten. De steeg aan de oostkant is overkapt voor de buitenpresentatie. De spullen die we buiten hadden staan woeien vaak weg of de kaartenmolens vielen om. Dan vond je de ansichtkaarten bij buurman IJnsen in de tuin. Dat is niet de bedoeling. De kastanjeboom blijft staan. Daar komt een bankje omheen. Het voortuintje wordt bestraat en het oude hekje gaat weg. Paaltjes moeten er voor zorgen dat men er niet gaat parkeren. De ruimte boven de winkel gaan we gebruiken als kantine en kantoor.”
Digitale fotoservice van Delight
Je haalt het geheugenkaartje uit je camera, stopt het in een apparaat, drukt op de juiste knoppen en na enkele momenten komen de foto’s er aan de andere kant van de wand afgedrukt uit. “Ik hoop dat het nu lukt,” zegt buurvrouw, die voor de derde keer met een geheugenkaartje langskomt om winterfoto’s af te drukken. “Als het niet lukt kom ik het nog een keer voordoen”, zegt Peter de Boer van Delight. En prompt lukt het niet. “Kijk”, zegt Peter, “je hebt dat type kaart erin gestopt en dan moet je op dit knopje drukken. Is so simpel.” Buurvrouw weet het weer. Peter had het haar al drie keer voorgedaan.
En wat je niet allemaal met die prints kunt doen? Peter heeft vele toepassingen uitgestald in zijn winkel. Je kunt je eigen ansichtkaarten maken, of een foto printen op canvas. Je kunt de foto op T-shirts, tassen of kussens laten zetten en je kunt gewoon foto’s laten afdrukken voor in het album. Delight heeft zich gespecialiseerd in digitale fotografie, maar een gewoon filmrolletje is ook welkom. Via de 1 uur service kun je na een uur je afdrukken ophalen.
Heel bijzonder is de stamboom met foto’s. Foto’s van leden van de huidige en vorige generatie zijn gecombineerd met herdrukken van oude foto’s van voorvaderen. Ze zijn afgedrukt in de volgorde van een stamboom en worden gepresenteerd in een lijst.
Wie een impressie van de winter op Ameland wil zien kan in Delight zijn hart ophalen. Sprookjesachtige taferelen van het besneeuwde eiland. De winter was maar even maar leverde veel mooie plaatjes op.
Brandweer Hollum gaat reizen in personenbus
Brandweer Hollum krijgt een nieuwe auto. De gemeente schaft een personenbusje aan, waarmee de mannen naar de brand kunnen rijden. Arbo voorschriften en verzekeringsregels staan niet toe dat de brandweerlieden in hun eigen auto achter de brandweerauto aan racen. En in de brandweerauto mogen maximaal acht brandweerlieden inclusief chauffeur. De blusploeg van Hollum bestaat uit 11 mannen.
Naast dat zij uitrukken voor branden en optreden bij ongevallen oefenen ze eens in de twee weken, op maandagavond. Deze oefeningen worden aan het begin van het jaar in een schema samengesteld door de bevelvoerders en worden door de manschappen bij toerbeurt voorbereid. De ene keer moet er een auto uit de sloot worden getakeld, dan weer wordt er een extacy laboratorium ontmanteld. Vrijwilligers worden daarbij als slachtoffers ingeschakeld. Regelmatig vinden gezamenlijke oefeningen plaats met andere hulpverleners.
Brandweer Hollum is nu nog gevestigd in de kazerne aan de Oranjeweg. Er zijn plannen voor nieuwbouw. Het huidige pand zal dan gebruikt gaan worden door het reddingbootmuseum.
De nieuwe personenbus, een Hyundai Starex wordt tevens als commandowagen bij calamiteiten gebruikt. Daarbij mag de auto gebruikt worden voor brandweerliedenvervoer naar en van cursussen.
Dit Eiland
Dit Eiland, van Vera Verdegaal en Timo Mank, in de Burenlaan is hotel zowel als galerie. Een eiland op een eiland, zegt Dit Eiland zelf. In een 18e eeuwse boerenschuur is luxe hotelaccommodatie en een galerie met oog voor detail ingericht. De boomgaard herbergt de oudste fruitbomen van Hollum en de tuin is ingericht als beeldentuin.
Galerie Dit Eiland participeert komende jaren in een ambitieus prenten project: het PP-project. PP staat voor Precious Prints. Dertig contemporaine Nederlandse kunstenaars tonen hun prenten. Namen als Armando, Piet Dieleman, Jacomijn den Engelsen, Kees de Goede, Titus Nolte en Peer Veneman particiteren in dit project. Te zien in Dit Eiland op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur. Gasten van het hotel hebben permanent toegang tot de expositieruimte.
Op de knieën voor Hans Barents
Gemeente Ameland heeft een som van iets meer dan twee ton klaarliggen voor een opknapbeurt van paden en lanen op het eiland.
Diverse wegen in en om Hollum staan ingepland voor een fikse onderhoudsbeurt. Voor 2005 staan er vijf op het lijstje.
De Plaats in Hollum wordt opnieuw bestraat. De straters gaan voor de Hans Barentsstraat op de knieën. Het derde project is de Oosterhiemweg bij Koudenburg. Daar wordt het asfalt verbreed. In de polder Ballum-Hollum worden bij diverse uitritten grasstenen aangebracht en een grote som is gereserveerd voor het schelpenpad Hollum-Oerd. De som van deze onderhoudswerkzaamheden is € 88.500. De overige euro’s worden besteed aan het fietspad strandweg Nes, Bramerduinerpad en fietspad Nes-Buren. De Smitteweg bij Ballum krijgt grasstenen en de zandpaden Westerekersweg/ Noordergrieweg en Bargekopsweg worden verhard.
Vogelwacht Hollum-Ballum toch subsidie
Het zal een westenwindbriesje geweest zijn, dat de subsidieaanvraag van Vogelwacht Hollum-Ballum op het verkeerde bureau heeft doen belanden. De raad nam de uitleg over de zoekgeraakte subsidieaanvraag voor lief. Het was domweg op het verkeerde bureau beland en daar blijven liggen. Of het nu een ondeugende wind of een menselijke misser was, het was niet belangrijk genoeg om een punt van te maken. De aanvraag was wel degelijk ingediend, zoals na enig speurwerk bleek. De subsidie wordt nu alsnog op berekend en in het Welzijnsprogramma 2005 opgenomen.
Rondje Ameland voor de negende keer
Op 18 juni 2005 vindt het negende rondje Ameland plaats, een wandeling van Hollum langs de wadkant naar het Oerd en via het strand aan de Noordzeekant terug naar Hollum. De totale lengte van de tocht is 49,3 kilometer.
Deze keer kunnen er 250 wandelaars deelnemen. De inschrijving is gestart. Wie mee wil doen kan zich aanmelden via www.rondjeameland.nl.
Sorgdragermuseum
Wanneer je eeuwenlang geïsoleerd op een eiland woont, ontstaat er een heel eigen cultuur. Wat dat precies inhoudt en hoe de Amelanders door de eeuwen heen hebben samengeleefd kun je zien in en rond het cultuurhistorisch museum Sorgdrager.
Ooit woonden op Ameland veel commandeurs: kapiteins van onder andere walvisvaarders en koopvaardijschepen. Als ze op het eiland verbleven woonden ze in hun commandeurswoning . Eén van die woningen, het in 1751 door Pieter Cornelis Sorgdrager in Hollum gebouwde Sorgdragershuuske , vormt het hart van het cultuurhistorisch museum.
Een wandeling door dit Sorgdragershuuske geeft een goed beeld van de oude Amelander levensstijl. Eén van de kamers is, met een rijk interieur, ingericht als de stijlkamer zoals die er in 1751 moet hebben uitgezien.
Naast het Sorgdragershuuske staat een museumboerderij met nog meer ingrediënten uit die fascinerende eilander geschiedenis. Zoals: een expositie over het ontstaan en de ontwikkeling van Ameland. Nog meer over de historie van de walvisvangst vanaf Ameland.
Op 29 maart en 5 april geeft een medewerker van het museum een historische rondleiding door het dorp. De start is om 13.30 bij het Sorgdragermuseum.
Op 31 maart en 7 april om 19.30 uur organiseert het museum een Historische dialezing in de commandeurswoning van Sorgdrager.
Atelier 31
Aan de Westerlaaan, op nummer 31 is Atelier 31 gevestigd, de expositieruimte van Margreet Halma en Tom Beijl. Zij maken beelden van brons en keramiek en schilderijen in olieverf en aquarel. Naast het werk van Margreet Halma en Tom Beijl is er werk te zien van de Amelander keramist Timo de Smet en van de Deense glaskunstenaar Gitte Graver.
Atelier 31 is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.30 uur tot 17.00 uur in de maanden april tot en met oktober en van 13.30 uur tot 17.00 uur in de maanden november tot en met maart.
Commandeur uitgevaren, op naar Ut Boathuus
De Commandeur is uitgevaren, Steakhouse De Commandeur is van eigenaar en naam veranderd. Geert de Jong heeft rond de jaarwisseling het stokje doorgegeven aan de nieuwe uitbater Niels de Jong.
Het bedrijf vaart op de naam Ut Boathuus verder. Ut Boathuus heeft een eigen kleur gegeven aan interieur en terras van het bedrijf en vaart vanaf nu zijn eigen koers in de uitgaanswateren van Hollum.
Vuurtoren weer open
De vuurtoren is vanaf 25 maart weer te beklimmen. De toren heeft van binnen een metamorfose ondergaan en is aangepast aan de brandveiligheidseisen. Alles wat brandbaar zou kunnen zijn is verwijderd of met brandwerend materiaal betimmerd. De oude balie is vervangen door een nieuwe en bezoekers kunnen er plassen in een nieuw toilet.
Voormalig vuurtorenwachter André Ruygh treedt op als de nieuwe vuurtorenbeheerder.
De Vuurtoren is open van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur.