Nieuwe zoekkaart met obscure strandburen

Op onze stranden, verborgen onder zeewier en ander aanspoelsel, leeft een gemeenschap van bijzondere dieren. Ze zijn cruciaal voor het evenwicht en de biodiversiteit van het strand. En zelfs voor onze kustverdediging.

Met de nieuwe Groene Strand zoekkaart van Stichting ANEMOON maak je kennis met obscure strandburen. De kaart is te vinden bij informatie- en bezoekerscentra langs de kust.

Kringloop op het strand

Op het strand vind je ontzettend veel leven dat niet direct zichtbaar is. Als je goed kijkt tussen het aanspoelsel (de wieren, zeesterren, krabbetjes en mosdiertjes) vind je bijvoorbeeld strandvlooien, vliegen en kevers. Het aanspoelsel bevat essentiële voedingstoffen voor de kleine diertjes, ze eten en verteren het zeewier en ze vormen zelf weer voedsel voor vogels en kevers die leven op het strand.

Zandloopkever uitgelicht

Zandloopkevers zie je op een warme dag over het zand rennen. De zandloopkevers zijn met hun 2,5 meter per seconde de snelst lopende insecten! Ze houden van warmte, zodra het kouder wordt verstoppen ze zich in hun holletje.

Zandloopkevers zijn echte rovers. Hun snelheid helpt ze bij het jagen op hun prooien. Ook de larven houden van een lekker hapje. Zij liggen in hun holletje te wachten op prooien. Zodra er een prooi in de buurt komt wordt deze gegrepen door hun sterke kaken en het holletje ingetrokken.

Strandzandloopkever bedreigd

In Nederland leven vijf verschillende soorten zandloopkevers, zoals de bastaard-of basterdzandloopkever in de duinen en de strandzandloopkever op het strand. De strandzandloopkever is zeldzaam en bedreigd. De larven worden vertrapt door mensen en dieren die over het zand lopen. Daarom kiezen strandzandloopkevers rustige stukken strand om te leven.

Zoekkaart

Meer weten over de bijzondere natuur op het strand? Haal de zoekkaart op bij een bezoekerscentrum langs de kust!

Het Groene Strand

Het strand is veel meer dan een grote zandbak: het zit vol leven. En daar moeten we zorgvuldig mee omgaan. LandschappenNL, Vogelbescherming Nederland, Stichting Duinbehoud, IVN Natuureducatie en Stichting ANEMOON werken samen in project Het Groene Strand.

Vrijwilligers rapen afval, beschermen broedvogels, verzamelen informatie en betrekken bezoekers door verhalen te vertellen over het leven en de natuur op het strand. Dit alles voor een mooiere natuur en natuurbeleving.

Wil je meer weten over natuur op het strand? Zie: www.hetgroenestrand.nl

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 980

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *