Nieuw crowdfundingproject: Van A (Ameland) naar B (Bonaire)

HOLLUM – Er staat een nieuw crowdfundingproject op Ameland op stapel en het is een bijzonder project. Vanmiddag om 14.45 uur komt het op de radio bij Omrop Fryslân.

Via crowdfunding werken we aan de verhuizing van twee Amelanders naar Bonaire. Van A naar B is de titel van het project, van Ameland naar Bonaire. Door met velen een klein beetje bij te dragen, maken we dit mogelijk.

Bonaire

Het gaat om Anthony Evers en Ria Evers-Dokter, die willen verhuizen naar Bonaire, maar dat zelfstandig financieel niet rond kunnen krijgen. Ria Evers-Doker, de schrijfster van het boek Ameland aan Tafel, maakte in de zomer van 2015 in een interview met Omrop Fryslân bekend dat ze graag wil verhuizen naar Bonaire. Won ze maar een lot in de loterij, zei ze nog voor microfoon. Het Caribische gebied is het thuisfront van Anthony. Daar woont zijn familie en daar zijn z’n vrienden. De tropische warmte doet Ria haar gezondheid ook goed.

Zorg, onderwijs en schoonmaak

Anthony en Ria, zij is Amelandse van geboorte en hij komt van Curaçao, kwamen in 2002 vanuit de Cariben naar Ameland om nog een paar jaar voor hun ouderdomspensioen te werken en om in de buurt te zijn van Ria haar moeder, Grietje Kossen. Ze waren in de laatste jaren van haar leven in haar nabijheid. Ria werkte in de zorg en in het onderwijs, maar werd in 2005 helaas afgekeurd vanwege posttraumatische dystrofie met pijn in gewrichten en ledematen tot gevolg. Anthony werkte als magazijnmeester in een bouwmarkt en op Ameland in de schoonmaak.

Mantelzorg

Op de dag van de begrafenis van Grietje Kossen, kreeg Anthony dramatisch genoeg een beroerte, die het vertrek van Ria en hem naar de Cariben in de weg bleek te staan. Het was 2011. Ria bleef met haar man op Ameland wonen en trok in een aanleunwoning aan de H.D. Katstraat in. Sindsdien is ze mantelzorger voor haar man. Ria merkt dat Anthony, die niet meer kan lopen en praten, opleeft als hij familie of vrienden uit het Caribische gebied aan de telefoon hoort. Ze kan het aan zijn ogen zien en horen aan de kreten die hij slaakt.

Droom

Ze hebben een droom om samen terug te verhuizen naar de Cariben. Daarvoor organiseren we dit crowdfundingproject.

Het is een bijzonder project, omdat de Amelander vrienden van Ria en Anthony hun natuurlijk helemaal niet willen missen. Zij zien tevens in Bonaire de beste plek is voor het stel om oud te worden, heel oud. Dat doet niets af aan hun liefde voor Ameland. Het is gewoon de beste plek gegeven de omstandigheden.

Met verschillende acties willen we geld verdienen:

  1. Stand op Sfeermarkt Hollum op 30 december 2015
  2. Dinnershow in herberg De Zwaan
  3. Kaartenactie
  4. Workshop schaapjes boetseren en raku stoken

Een van de acties is een Dinnershow in Herberg De Zwaan. Wil je bijdragen met een stukje muziek, leuke act, mooi verhaal, wat cabaret als onderdeel van de show? Meld je dan alvast aan.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *