Niet eerder zoveel officiële lentedagen in februari

WAGENINGEN – Zojuist werd in De Bilt voor de derde dag op rij de 15-gradengrens overschreden. Daarmee hebben we deze maand al drie officiële lentedagen en dat is een record. Voorheen telden 1990 en 1998 in februari twee officiële lentedagen. Gemiddeld is het in De Bilt slechts eens per vijf jaar 15 graden of meer in februari.

Maastricht noteert vandaag volgens MeteoGroup de negende lentedag, ook dat is een record voor het Limburgse weerstation. Het oude record was zes lentedagen in 1920. 

Warmterecord 27 februari wordt verpletterd

Het officiële dagrecord voor 27 februari is 16,3 graden en werd in De Bilt in 2003 waargenomen. Over alle KNMI-stations in Nederland is dit record 17,8 graden, gemeten in Eindhoven in 1959. 

Beide records worden vandaag verpletterd. Bij volop zon is de maximumtemperatuur 11 graden op de Wadden, 18 graden in de Randstad en 19 graden in het zuiden en oosten. In delen van Brabant en Limburg kan voor het eerst dit jaar de 20 graden worden overschreden. Als dat gebeurt kan worden gesproken over de op één na vroegste lokale warme dag van het jaar. 

Temperatuur normaal voor juni | Vorig jaar overdag ruim 20 graden kouder

Normaal is het eind februari circa 7 graden, in het zuidoosten ligt de temperatuur vandaag 13 graden hoger dan normaal. Middagtemperaturen van ruim 20 graden zijn normaal voor de eerste helft van juni! 

Dat het in deze tijd van het jaar nog volop winter kan zijn, bewijst vorig jaar. Terwijl we nu te maken hebben met een zuidelijke aanvoer, kwam de wind vorig jaar uit de koude noordoosthoek. De maxima lagen toen tussen +1,6 graden in Hoek van Holland en -2,2 graden op Terschelling. In de nacht daalde het kwik in Eindhoven naar -10,1 graden, strenge vorst! 

Toch waren dat bij lange na geen kouderecords voor die dag, in 1986 daalde het kwik in het Drentse Eelde naar -14,1 graden. De laagste februaritemperatuur is -26,8 graden, gemeten op 16 februari 1956 in het Groningse Uithuizermeeden. Door de klimaatverandering wordt dit record waarschijnlijk niet meer verbroken. 

Bron: MeteoGroup

⇒ lees hier over de Winter

lees over het Voorjaar en wanneer dat begint

⇒ lees hier over Waddenweer

⇒ lees hier meer over diverse weerfenomenen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *