Voorleesontbijt en Kamishibai in Eb en Vloed

HOLLUM – Woensdagmorgen was een bijzondere morgen in Kinderopvang Eb en Vloed aan de Oranjeweg in Hollum. De kinderen kregen een ontbijt en de mama’s, papa’s en grootouders mochten mee. Het was niet zomaar een ontbijt, nee, het was een voorleesontbijt.

Met een vinger in de mond en aan de hand van mama, papa of oma komen de peutertjes het lokaal in Ons Hol binnen. De tafels zijn gedekt en de mandjes met broodjes staan klaar op de bar. De kinderen eten met smaak de krentenbolletjes en de broodjes pindakaas. Wie is er niet groot mee geworden? Na het ontbijt mogen de kinderen even buitenspelen, even bewegen en vitamientjes van de zon halen, want het is een prachtige voorjaarsachtige ochtend. En dan is het tijd om voor te lezen.

De Nationale Voorleesdagen waren eind januari en begin februari, maar dat kwam Eb en Vloed niet zo goed uit. Zij vroegen Tjitske van der Velde op woensdag 27 februari, dat paste beter in het programma. Zij is voorleesconsulente van Bibliotheek Noord Fryslân en komt in die hoedanigheid regelmatig en graag op het eiland.

De voorleesjuf had het prentenboek ‘Een huis voor Harry’ meegenomen, het boek van Leo Timmers dat is uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar.

En ze had een voorleestheatertje, een kamishibai, bij zich. In het voorleestheatertje zijn de platen van het boek goed te zien. Tjitske schuift ze er een voor een uit, waardoor telkens de volgende prent tevoorschijn komt. Voor de kamishibai staat een doos en daarin zit Harry de kater, een levensgrote kattenknuffel. Hij is meteen de lieveling van alle kinderen. En hij is de Harry die een huis zoekt.

Een half uur lang is het podium voor Tjitske van der Velde en voor Harry de kater en als het verhaal uit is krijgen alle kinderen een ‘Goed geluisterd-diploma’. Want dat hebben ze: goed gezongen, goed meegedaan en bovenal goed geluisterd.

Weten of Harry een huis heeft gevonden en wat hij op zijn zoektocht allemaal beleeft? Ga dan naar de bieb en leen ‘Een huis voor Harry’ of koop het Prentenboek van het Jaar in de boekhandel.

lees hier meer over de Kamishibai

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *