Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Niet duurzaam over de balk gegooid
BUREN – Gemeente Ameland besloot in oktober in samenspraak met Geel Wit, ouders, aannemer en experts dat het nieuwe kunstgrasveld geen rubbergranulaat maar kurkkorrels krijgt. Rond de tijd dat de raad het besluit over een kunstgrasveld dan wel een nieuw gewoon grasveld moest nemen, in mei van dit jaar, waren de waarschuwingen over het plastic en rubber al niet van de lucht, maar dat was niet genoeg voor de sportclub en de gemeente om voor een duurzame oplossing voor het slecht gedraineerde veld van Geel Wit te kiezen.
Pas na de uitzending op 5 oktober van Zembla op de landelijke televisie, over het giftige karakter van de rubberkorrels gingen de ogen van de bestuurders open. Het kunstgrasveld, dat al 385.000 euro kostte, kreeg er vervolgens een extra kostenpost van 50.000 euro bij door het rubbergranulaat te vervangen voor kurkkorrels. Dat is een niet giftig maar wel veel duurder alternatief. In een nieuwsbericht zegt de gemeente op 18 oktober daar stoer over: “Gemeente Ameland wil geen gezondheidsrisico’s nemen en is daarom bereid te investeren in de meerkosten (ca. €50.000) voor een kunstgrasveld met kurkkorrels.”
De gezondheidsrisico’s waren lang voor de besluitvorming over het kunstgrasveld met rubbergranulaat bekend en werden slechts bevestigd door de uitzending van Zembla. De NOS komt dit weekend met gegevens dat er in het rubbergranulaat (oude autobanden) hogere concentraties kankerverwekkende stoffen zitten dan er in consumentenproducten mogen zitten. Dat er nog niet een speciale gezondheidsnorm voor velden bestaat heeft veel voetbalverenigingen en veldeigenaren met wegkijken doen besluiten een kunstgrasveld aan te leggen. Zo ging het ook op Ameland.
Het kunstgrasveld is duur, door een gemeente met duurzaam hoog in het vaandel niet te verdedigen en met drogredenen doorgedrukt. Het verschil in investering tussen een goed aangelegd grasveld (75.000) en een kunstgrasveld met kurkkorrels is (435.000) is 360.000 euro.
⇒ lees hier Autobandengranulaat: "Als het zeven generaties geen kwaad heeft gedaan"
⇒ lees hier Kunstgras – plastic en kankerverwekkende stoffen