Nederlandse Kitesurf Vereniging en KNRM versterken samenwerking

IJMUIDEN – De Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV) de Koninklijke Nederlandse Reddingsbrigade (KNRM) gaan zich gezamenlijk nog meer inzetten om de veiligheid voor kitesurfers te vergroten. Alhoewel het aantal incidenten en reddingsacties voor kitesurfers al enige jaren redelijk stabiel is, vinden beide organisaties het belangrijk om ongevallen en zoekacties te voorkomen. In de samenwerking wordt gestreefd naar herkenbaar en aansprekende campagnes waardoor kiters zich meer bewust worden van de risico’s en zich nog beter voorbereiden op het kiten.  

In de afgelopen jaren hebben NKV en KNRM al met elkaar opgetrokken, maar de samenwerking wordt nu structureel van aard. Al eerder hebben beide organisaties tweemaal succesvol een groot symposium georganiseerd voor kitesurfers. De KNRM maakte onlangs een veiligheidsfilmpje met tweevoudig wereldkampioen Youri Zoon en Ruben Lenten. Deze internationaal bekende kiters zijn nauw betrokken bij de totstandkoming van het preventieprogramma. De NKV heeft hierbij ook waardevol advies kunnen geven over de opzet van het filmpje.

Verder stimuleert de NKV het gebruik van de KNRM Be Traceable sticker. Een gratis sticker waarmee kiters hun materiaal voorzien van telefoonnummer om het snel terug kunnen vinden bij verlies. Het gebruik voorkomt tevens onnodige grote zoekacties door hulpverleners.

In de komende periode willen de NKV en de KNRM het preventieprogramma verder uitvoeren met andere waardevolle partners zoals Reddingsbrigade Nederland. Ook wordt kennis gedeeld met het Watersportverbond en het Platform Waterrecreatie Nederland, waarin diverse belangenorganisaties gericht op watersport zijn vertegenwoordigd.

De NKV en de KNRM zijn blij dat de samenwerking verder wordt versterkt. Voorzitter René Bos van de NKV over de samenwerking: “De NKV is zeer verheugd over de intensivering van de samenwerking met de KNRM op het terrein van incidentpreventie en veiligheidsonderricht aan kitesurfers. Het doel is het aantal incidenten waarvoor de reddingsinstanties moeten uitrukken, tot een minimum te beperken, en in het algemeen het imago van kitesurfen als veilige sport en van kitesurfers als verstandige en goed geïnformeerde sporters te bevorderen”.

Directeur Jos Stierhout van de KNRM onderschrijft het belang van de samenwerking: “De KNRM is er niet alleen voor het redden, maar ook voor de veiligheid. Daarom gebruiken we onze kennis over incidenten voor het informeren van watersporters én beroepsvaart. Een goede voorbereiding op de vaartocht en bewustwording van omstandigheden en risico’s is daarin het belangrijkste. Met het NKV hebben we een partner die zeer actief is voor een grotere veiligheid in de kitesport”.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *