Nationale Suiker Challenge van start

AMERSFOORT – Van 7 t/m 13 juni een week eten & drinken zonder toegevoegde suikers. Vandaag gaat de vierde Nationale Suiker Challenge van start, georganiseerd door het Diabetes Fonds. ruim 50.000 Nederlanders gaan de uitdaging aan om een week lang zonder toegevoegde suikers te eten en te drinken. We zijn ons meer dan ooit bewust dat we te veel suiker binnenkrijgen, gemiddeld 99 klontjes toegevoegde suikers per week. Liefst 75% van de Nederlanders wil daar dan ook het liefst mee stoppen: te veel suiker verhoogt de kans op overgewicht en het krijgen van diabetes type 2. Maar minderen is lastig omdat de gezondere keuze maken in winkels en supermarkten vaak moeilijk is. 

De urgentie van deze Nationale Suiker Challenge is groter dan ooit: door de coronacrisis is het aantal mensen met overgewicht de afgelopen tijd alleen maar toegenomen. Etelka Ubbens, Algemeen Directeur van het Diabetes Fonds: “We moeten gezonde keuzes gaan maken én ervoor zorgen dat deze keuzes makkelijker worden. De Nederlander zelf vindt ook dat het tijd is voor gezondere voeding, bijna driekwart geeft aan te willen stoppen met toegevoegde suikers en 34% geeft aan dat ze door corona zich bewuster zijn van de impact van voeding op gezondheid. Het is hard nodig om massaal een weekje ‘af te kicken’ van suiker. Volwassenen in ons land krijgen iedere dag 30 procent te veel vrije suikers binnen. Kinderen zelfs 80 procent te veel. En met deze Nationale Suiker Challenge willen we ook aandacht vragen voor de ruim 1 miljoen mensen met diabetes type 2, een groep die fors zal groeien als we niet met z’n allen gezonder gaan leven.”

De gezonde keuze makkelijker maken

In de voorgaande edities van de Nationale Suiker Challenge kwamen deelnemers erachter dat het maken van een gezonde keuze vaak lastig is en ook duurder. Dat zal dit jaar in de week van de Nationale Suiker Challenge niet anders zijn. De afgelopen tien jaar is de prijs van gezond eten in winkels harder gestegen dan de prijs van ongezonder eten. Gezondere producten werden gemiddeld 21 procent duurder, terwijl de gemiddelde prijs van ongezondere producten met 15 procent steeg. Daarnaast staan de schappen in de supermarkt vol ongezonde voeding, waardoor mensen ongemerkt te veel zout, suiker en ongezond vet binnenkrijgen. Ubbens: “Afspraken met de industrie om ons eten en drinken minder ongezond te maken, hebben nauwelijks resultaat gehad. Recent RIVM-onderzoek heeft uitgewezen dat volwassenen nu per dag gemiddeld zo’n 0,5 gram minder zout en 7,5 gram minder suiker binnenkrijgen. Dat komt neer op een snufje zout en amper twee suikerklontjes minder. Bijna 80% van de Nederlanders vindt dat fabrikanten moeten stoppen met suikers toevoegen aan producten waar dat niet nodig is.”

Samen voor minder suiker

Voor Ubbens is de Nationale Suiker Challenge ook een manier om de voedingsindustrie en de overheid extra uit te dagen samen met het Diabetes Fonds te kijken naar manieren om Nederland gezonder te maken: “We hebben meer dan 1 miljoen mensen in ons land met diabetes type 2, en daar komen er iedere week bijna 1.000 bij. Doen we niets, dan krijgt van de huidige Nederlanders van 45 jaar en ouder naar verwachting 1 op de 3 in de toekomst diabetes type 2. We willen dat het nieuwe kabinet supermarkten en fabrikanten via wetgeving aanzet om ons eten en drinken gezonder te maken, onder andere door de invoering van een suikertaks op frisdranken, iets waar zes op de tien Nederlanders het mee eens is. 

Samenwerking op weg naar een gezond Nederland is nu belangrijker dan ooit.” Om die reden werkt het Diabetes Fonds dan ook intensief samen met andere gezondheidsfondsen en instanties. Voorbeeld daarvan is de ‘Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie’ die op 19 mei van start is gegaan met de petitie ‘Maak ons eten weer gezond’. Via de website tijdvoorgezondevoeding.nl kan daarop nog steeds worden ingetekend. Deze petitie zal 15 juni aan de Tweede Kamer worden aangeboden. 

De Nationale Suiker Challenge is een initiatief van het Diabetes Fonds en vindt plaats tijdens de week zonder suiker van 7 t/m 13 juni. Meer informatie: www.diabetesfonds.nl en www.suiker-challenge.nl of via @mindersuiker op Instagram. Ervaringen worden gedeeld via #suikerchallenge.

Bron Diabetes Fonds

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *