NAM wil langer winnen bij Ameland

HOLLUM – De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil het gas bij Ameland winnen tot 2035. Volgens het huidige winningsplan mag dat tot 2018. De locaties, twee op zee en een op oost-Ameland, liggen in een Natura 2000 gebied en daarom is voor dit nieuwe winningsplan een nieuwe vergunning nodig.

Bureau Energieprojecten van het Ministerie van EL&I belegde woensdagavond, voorafgaand aan de EK voetbalwedstrijd Nederland-Duitsland, een informatieavond in hotel Amelander Kaap in Hollum.

Pieter van der Water van de NAM legt uit dat bij het nieuwe winningsplan de bodemdaling dieper wordt op het diepste punt van de bodemgalingschotel, maar dat het gebied met de hoogste daling kleiner is en naar de rand van het eiland en onder de Noordzee is verschoven in vergelijking met het winningsplan waarmee de NAM nu werkt. In het huidige plan wordt rekening gehouden met een bodemdaling van 32 centimeter onder oost-Ameland. In het nieuwe winningsplan, waarin de NAM het gas over meer jaren uitgestreken uit de bodem wil halen, is de prognose 38 centimeter aan de rand van het eiland en onder de Noordzee.

Suzanna Twickler van het Comité Waakvlam is bang dat er met alle winningsacties in het waddengebied een moment komt dat er een druppel is die de emmer doet overlopen. Er wordt niet alleen bij Ameland op drie punten gewonnen, maar ook bij Moddergat, Lauwersoog en Vierhuizen. Wat, als de krachten van deze putten elkaar versterken?

Comité Waakvlam is een voorzetting van de actiecomité Amelands Tegengas dat in 2009 tegengas gaf toen de NAM bij Ballum, Nes en Buren wilde gaan boren. Comité Waakvlam komt bijeen zodra er weer iets speelt op het gebied van gaswinning en boortorens.

De NAM geeft hoog op van het hand-aan-de-kraan principe. Volgens dit principe houdt het bedrijf de bodemhaling nauwkeurig in de gaten. Gaat die sneller dan verwacht, dan haalt de NAM minder gas uit de put: de kraan gaat dicht. De winningsconcessie van het Ameland-gas is niet voorzien van deze afspraak, die wel geldt voor het winningsgebied Moddergat, Vierhuizen en Lauwersoog.

Een voormalig ingenieur van de NAM stelde eerder dat deze hand-aan-de-kraan methode geen garantie is dat de NAM bij onverwachte bodemdalingen vat heeft op het proces. De daling kan sneller gaan dan gedacht en kan niet in de hand zijn te houden als die eenmaal is ingezet. De NAM houdt vol dat het met monitoring en hand-aan-de-kraan de zaak beheerst. “Er wordt geen gebied zo goed in de gaten gehouden als oost-Ameland,” probeert Van der Water gerust te stellen.

Twickler denkt dat er namens Waakvlam wel een zienswijze wordt gestuurd naar Bureau Energieprojecten, als reactie op de wijzigingsaanvraag. De kritische volgers van de NAM-plannen willen een monitoringverplichting laten opnemen in de plannen, bewerkstelligen dat het hand-aan-de-kraan principe ook voor de Amelandvelden gaat gelden en meer duidelijkheid vragen omtrent de einddatum van winning. Twickler: “Het is een boterzachte einddatum van 2035.” Dat laatste geeft de NAM toe. Het kan best zijn dat de gaswinner over tien jaar nogmaals komt met de vraag om verlenging van de winningsperiode.

Ameland komt niet meer van de boor- en productieplatforms en -locaties af.

Het productieplatform dat vanaf strand Buren te zien is blijft tientallen jaren langer staan.

Volgend jaar boort de NAM een nieuwe put aan in het Ameland Westgat, noordoostelijk van het eiland in de Noordzee. 

De plannen voor Ballum, Nes en Buren hebben de versnipperaar nog niet bereikt.

De NAM stelt alles in het werk om al het aardgas uit de velden te halen.

Tot 21 juni kan een zienswijze op het plan worden gestuurd naar Bureau Energieprojecten.

Gertrud Kuipers (1956) en ook lid van Comité Waakvlam: “Ik loop vaak op het strand en dan denk ik ‘over een paar jaar is het platform weg’ en nu realiseer ik me dat ik de vrije horizon niet meer mee zal maken.”

>>> lees hier Ontwerpbesluit gaswinning Ameland

>>> tik aardgas in bij ZOEKEN om meer over de activiteiten van de NAM bij Ameland te lezen

>>> lees hier over Ameland en haar Bodemdaling

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *