NAM vindt gas in Friesland

ASSEN – De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V.) heeft met succes een nieuw gasveld aangeboord vanaf een nieuw aangelegde locatie bij Ee. Naar schatting zit er ruim 4 miljard m3 aardgas in het reservoir, hiermee is het de grootste gasvondst op land voor de NAM sinds 1995. De put, met een diepte van ongeveer 3900 meter, werd geboord tussen augustus en oktober 2011. De daadwerkelijke aanvang van gasproductie staat gepland voor de zomer van 2012.

De boring is uitgevoerd met de moderne boortoren 'Synergy' vanaf een nieuwe locatie gelegen aan de Tibsterwei in Ee, gemeente Dongeradeel. Het nieuwe gasveld, Metslawier-zuid, werd aangeboord op een diepte van 3932 meter en ligt ingesloten tussen twee gasvelden waar NAM al uit produceert (Metslawier en Oostrum). De eerste gasproductie staat gepland voor de zomer van 2012, op dit moment worden voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. NAM verwacht de komende 15 jaar gas te winnen uit dit nieuwe gasveld. Het gasveld bevat naar verwachting 4 miljard m3 aardgas, dit staat gelijk aan het jaarlijks gebruik van 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens.

Het Metslawier-zuid gasveld hoort bij een van de honderden kleinere gasvelden in Nederland. Ongeveer 40% procent van alle gasproductie uit Nederland komt uit dit soort relatief kleine gasvelden op land en op zee. De overige gasproductie komt uit het grote Groningen-gasveld („Slochteren?). De overheid heeft in 1974 het zogeheten „kleine velden beleid” ingevoerd om het Groningen-gasveld te sparen en het opsporen en winnen van andere gasvelden te stimuleren. Zonder die kleine velden zou het Groningen-gasveld nu al bijna leeg zijn geweest terwijl er nu nog zeker 50 jaar gas uit kan worden gewonnen.


Het gasveld onder Ameland, waar de NAM al 25 jaar gas wint, valt ook onder het “kleine velden beleid”.

Bron: NAM en eigen redactie

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *