MSC Zoe kunstwerk in Pieterburen

Geplaatst op: 12 april 2019 - Categorie: Duurzaam & Milieu

Groningse kust, begin dit jaar - Foto Gert Bron

PIETERBUREN - Op 20 april wordt een kunstwerk van Maria Koijck, dat ze maakte naar aanleiding van de ecologische ramp met de MSC Zoe, onthuld bij Zeehondencentrum Pieterburen. Het kunstwerk is het symbool voor al het plastic afval dat in de nasleep van het verlies van 345 containers vrij kwam in zee. Het zeehondencentrum opent er een expositie bij ter ere van de vele vrijwilligers die vanaf het eerste moment klaar stonden om de rotzooi op te ruimen.

De ecologische ramp die de overboord geslagen containers van de MSC Zoe veroorzaakten in de Waddenzee is door Maria Koijck verbeeld in een enorm kunstwerk. Op 20 april zal dit kunstwerk onthuld worden bij door er de laatste hand aan te leggen met behulp van vrijwilligers die zich ook tijdens het schoonmaken van het afval van de containers hebben ingezet. De inspiratie van het kunstwerk kwam voort uit de duizenden My Little Pony’s die de stranden van Terschelling bezaaiden. Dit paard is dan ook toepasselijk “Zoe de Ponie” gedoopt.

Het Zeehondencentrum heeft daarnaast een symbolische “stal” voor het paard gemaakt waarin de gevolgen van de ramp duidelijk zichtbaar zijn. Duizenden objecten die als gevolg van de ramp opgeruimd moesten worden zijn er te zien. Bovendien is het een eerbetoon aan de duizenden vrijwilligers die zich inspanden om de kustlijn zo snel mogelijk weer schoon te krijgen.

Om 13:00 is uur de opening, die gevolgd wordt door een middagprogramma voor jong en oud. De opening wordt mede mogelijk gemaakt door Groningen Schoon Dankzij Mij van Stadsbeheer gemeente Groningen met de MilieuStewards. Dit initiatief heeft ook tijdens de opruimacties nauw samengewerkt met het Zeehondencentrum.

 in het Natuurcentrum op Ameland is een soortgelijk project, dat SeaBlue heet

Dossier Zeecontainers

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?