Test met zelfrijdende karretjes op Ameland

BUREN – Ameland is deze week het toneel van een test met karretjes voor goederentransport zonder chauffeur. De semi-autonome elektrische voertuigen worden in de gaten gehouden door verkeersleiding op afstand. Vakantiepark Klein Vaarwater is de testlocatie. Het vakantiepark heeft ook wel oren naar werkelijke inzet van de SAGT, Semi-Autonoom Goederen Transport, voor het vervoer van bagage en de linnenpakketten voor haar gasten.

Jan Willem van Bentem demonstreert het prototype samen met Antoine Maartens van duurzaamheidsorganisatie Urgenda, die zich voor het Project Duurzame Wadden bezighoudt met elektrisch vervoer. Het is een initiatief van Urgenda en MWLC, een bedrijf dat actief is op het vlak van kunstmatige intelligentie. Het proefmodel ziet er wat kaal uit, maar het kant en klare karretje is voorzien van een opbouw waar de goederen in vervoerd worden. Op de zijkanten kan dan bedrijfsreclame worden geplakt. In de presentatie van Van Bentem rijdt een karretje met ‘Metz Vis’ op de flanken voorbij. En dat is niet toevallig. Metz zou wel serieus aan de slag willen met de SAGT. Vishandel Metz in Nes heeft een dependance in Hollum en tussen die twee locaties wordt veelvuldig heen en weer gereden met koelauto’s. Op die route zou perfect een SAGT ingezet kunnen worden, is het idee, waarbij het zelfrijdende karretje is voorzien van koelkasten waar de vis en garnalen in worden vervoerd. Als route wordt gedacht aan een rustige weg, zoals de binnendijkse weg van Wetterskip Fryslân. De karretjes gaan niet zo heel snel, het maximum is 6 kilometer per uur, en het laadvermogen is 250kg. Ze zijn voorzien van verschillende sensoren en een camera die het karretje laten stoppen als er binnen een meter een schaap op de dijkweg ligt of als er een kind voorlangs schiet. De verkeersleider houdt in een operating center de karretjes in de gaten en krijgt bij obstructie een melding. Het karretje heeft de route ‘geleerd’ en kan worden bijgestuurd door de operator. Voor de SAGT op Ameland heeft Garage Metz aangegeven wel als cockpit te willen dienen. Een verkeersleider kan 15 wagentjes beheren.

Maartens hoopt dat in oktober van dit jaar de eerste zelfrijdende karretjes op Ameland op route kunnen. Die van Vishandel Metz zijn waarschijnlijk de debutanten. Ze kunnen voor veel verschillende werkzaamheden worden ingezet zoals het bezorgen van bagage. Dat ziet Hans van Houten voor Klein Vaarwater wel zitten. "Immers, iedere vakantieganger wordt geconfronteerd met het gesleep met bagage. Als we hen door middel van een modern transportsysteem kunnen ontzorgen dan zullen we dat zeker doen. Het ideale plaatje? Onze gast krijgt drie dagen voor vertrek een container of box thuisgestuurd die kan worden gevuld met bagage. Deze box wordt door een koerier of transportbedrijf afgeleverd bij de boot in Holwerd waar de boxen in het semi autonome transportsysteem worden geplaatst. Dit systeem zorgt ervoor dat de box tijdig wordt afgeleverd bij de bungalow, het chalet of de hotelkamer en de gast geniet minstens een dag langer van de vakantie." Klein Vaarwater werkt al met volledig elektrische bestelauto’s en golfkarren, juist om de gasten niet te hinderen met uitlaatgassen en motorlawaai. "Het zou helemaal mooi zijn als we onze interne logistiek (rondbrengen van schoonmaakmiddelen en materialen, huurlinnen etc.) ’s nachts of ’s ochtends vroeg geruisloos kunnen uitvoeren zonder hiervoor personeel in te hoeven zetten. Een semi autonoom transportsysteem gekoppeld aan onze boekingsadministratie dus." Van Houten is enthousiast: "De eigen auto is nu voor veel van onze gasten vooral het ideale transportmiddel voor de vakantiebagage. Dit gegeven zorgt voor hoge kosten en verkeersdrukte in de dorpskernen en op de vakantieparken, om nog maar niet te spreken van de druk op de capaciteit van de veerdienst. Als een uitgekiend, semi autonoom transportsysteem in de vervoersbehoefte kan voorzien is dat een geweldige kans voor duurzaam en comfortabel toerisme."

Van Bentem en Maartens filosoferen ook over toepassingen op het eiland. Ze zien, nu ze op Klein Vaarwater verblijven, dagelijks fietsenverhuurders karren met fietsen brengen en halen. Ze zien een SAGT voor zich met een speciale opbouw voor de verhuurbranche, zodat fietsen stilletjes en zonder CO2 uitstoot kunnen worden gehaald en gebracht.

De SAGT zou ook ingezet kunnen worden bij de bevoorrading van winkels op het eiland. “En waarom zou je niet ’s nachts bevoorraden?” denkt Maartens hardop aan inpassing in het project van de nieuwe Amelander Veerdienst, die de ambitie heeft zo duurzaam mogelijk te werken. Hij noemt het maar als voorbeeld. Het is lange termijn denken en voordat de karretjes op het eiland mogen rijden moet de overheid eerst een concessie uitgeven die bepaalt waar, wanneer en hoe snel ze mogen gaan. Ze zijn stil en veilig, stoten geen CO2 uit, lossen het steeds groter wordend personeelsprobleem op en passen bij Duurzaam Ameland. Voor de SAGT ligt de toekomst open.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *