Hete plastic soep in museum

NES – In het Juttersmuseum in Buren en Natuurcentrum in Nes heeft plastic een prominente plaats gekregen. Het Juttersmuseum heeft sinds de overboord geslagen containers van de MSC Zoe een uitstalling van aangespoelde objecten in de hal staan. Nieuwe objecten zijn welkom. Natuurcentrum Ameland besteedt nog meer aandacht aan plastic in de zee en op het strand. Het stond al op het programma, een project van kunstenaarsduo Joris Collier en Gerdie de Jong. De twee bouwen er al enkele weken aan.

MSC Zoe

De spullen en troep uit de containers van MSC Zoe vindt een plek in deze tentoonstelling die SeaBlue heet. SeaBlue is als het ware ingehaald door de actualiteit en laat zien dat plastic soep niet alleen over ‘ver weg’ gaat, over pinguïns met plastic om de nek of een ingesnoerde schildpad. Ameland heeft in januari van dit jaar kunnen ervaren wat plastic en piepschuim met de stranden en de duinen doet. De plastic soep wordt dichtbij huis heet opgediend en heet gegeten.

SeaBlue

Het project SeaBlue van Collier en De Jong is in de hal, de belendende tentoonstellingszaal en het aquarium van het Natuurcentrum te zien. De wisselexpositieruimte is sereen blauw met een schittering van de onderwaterwereld. Daar is een altaar geplaatst met een enorme vis erop. Het project groeit door al het spul dat museumbezoekers meebrengen van het strand. Plastic emmertjes, toilettasjes, autootjes, wasmanden, slippers en wat al niet worden bij het altaar neergelegd. Sinds kort heeft het scheepswrak een grote led-TV, aangespoeld en naar het museum gebracht. Het is een niet geplande aanvulling van de installatie waar Collier en De Jong tot november 2019 aan werken.

SeaBlue wordt rond Pasen geopend, maar in de voorjaarsvakantie organiseren de twee kunstenaars al workshops. Plastic is niet alleen slecht voor het milieu, je kunt er ook mooie dingen mee maken. Dat laten de twee kunstenaars zien.

Zomer van 2019

In de zomer van 2019 is het kunstenaarsduo elke week in het Natuurcentrum aanwezig om verder aan de installatie te werken. Rond de tentoonstelling organiseert het museum verschillende educatieve activiteiten en tijdens diverse workshops kunnen deelnemers met gevonden plastic aan de slag. Het idee achter de workshops is dat er op een creatieve manier aandacht wordt gevestigd op de toename van plastic afval in onze zeeën en dat mensen zich misschien meer verantwoordelijk voelen voor hun eigen leefomgeving. Hou de aankondigingen van het museum maar in de gaten.

SeaBlue is in de voorjaarsvakantie al te zien, maar opent officieel met Pasen. De installatie ontwikkelt tot aan november 2019.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *