MSC Zoe kunstwerk onthuld in Pieterburen

PIETERBUREN – Op 20 april is er een kunstwerk van Maria Koijck naar aanleiding van de ecologische ramp met de MSC Zoe onthuld bij Zeehondencentrum Pieterburen. Het kunstwerk is het symbool voor al het plastic afval dat in de nasleep van het verlies van 342 containers vrijkwam in zee. Het is de Pieterburense evenknie van een tentoonstelling die in natuurcentrum Ameland is te zien. Het Zeehondencentrum organiseerde het evenement met Zoe de Ponie ter ere van de vele vrijwilligers die vanaf het eerste moment klaarstonden om de rotzooi op te ruimen.

My Little Pony

De ecologische ramp die de overboord geslagen containers van de MSC Zoe veroorzaakten in de Noordzee en Waddenzee is door Maria Koijck verbeeld in een vijf meter hoge ponie. De inspiratie van het kunstwerk kwam voort uit de duizenden My Little Pony’s die de stranden van Terschelling bezaaiden. Het kunstwerk is dan ook toepasselijk 'Zoe de Ponie' gedoopt.

Het Zeehondencentrum heeft daarnaast een symbolische 'stal' voor het paardje gemaakt waarin de gevolgen van de ramp duidelijk zichtbaar zijn. Duizenden objecten die als gevolg van de ramp opgeruimd moesten worden zijn er te zien. Het centrum lanceert de hastag #zoedeponie om aandacht te blijven vragen voor het feit dat het afval nog steeds in de zee aanwezig is en om de gevolgen die nog jaren te merken zullen zijn. Het bijpassende logo werd ontworpen door Sven Schriever.

De opening werd mede mogelijk gemaakt door Groningen Schoon Dankzij Mij van Stadsbeheer gemeente Groningen met de MilieuStewards. Dit initiatief heeft ook tijdens de opruimacties nauw samengewerkt met het Zeehondencentrum.

SeaBlue op Ameland

In Natuurcentrum Ameland is ook een tentoonstelling gaande die de plastic soep en de containerramp tot onderwerp heeft. SeaBlue is tot november 2019 te zien in natuurcentrum Ameland aan de Strandweg in Nes.

Dossier Zeecontainers

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *