Motie verkiezingsborden aangenomen

BALLUM – De fracties van Algemeen Belang Ameland (ABA), VVD en CDA hebben de gehele raad meegekregen in hun plan om weer verkiezingsborden toe te laten bij de stemlokalen. Alle aanwezige fracties stemden voor, Ameland'82 was afwezig. Op grond van de Algemeen Plaatselijke Verordening was het niet toegestaan borden langs het pad naar de stemlokalen te plaatsen. “Het lijkt ons wel mooi dat daar wat fleurige borden staan,” motiveert Jeppe Groenewold van de VVD de motie. Jeroen de Jong van het CDA stipt ook de fleurigheid van de verkiezingsdag aan. Op het feestje van de democratie mogen er best wat slingers worden opgehangen en de gemeenteraadsverkiezingen zijn zo’n feestje. Woensdag 16 maart 2022 mogen de Amelanders weer naar de stembus om hun vertegenwoordiging in de gemeenteraad te kiezen.

Burgemeester Leo Pieter Stoel is er niet voor. Hij brengt naar voren dat het een advies van de Kiesraad is om direct buiten het stemlokaal geen activiteiten te ontplooien om kiezers binnen te halen. “In elk dorp hangen borden waar affiches opgehangen kunnen worden,” stelt Stoel.

“De borden in de dorpen zijn best wel een beetje treurig,” zegt raadslid Jeroen de Jong. De CDA-er vindt dat de borden voor de stemlokalen wat toevoegen. Irma Marinus van Sociale Fractie Ameland is het met hem eens. “Wat is er nu mooier dan door een haag van gezichten te lopen.” Zij stemt net als Jan Wijnberg van ABA van harte voor de motie. “Sinds mensenheugenis staan die borden er,” zegt Wijnberg. Ze horen bij een verkiezingsdag. Dirk Metz van Ameland Eén verwoordt het standpunt van zijn fractie: “Ik heb er wel vertrouwen in dat het ordelijk gaat gebeuren.” Op 16 maart kunnen de kiezers van Ameland van elke partij die op de kieslijst staat een stel borden bij het stemlokaal verwachten, borden met slogans en gezichten. Het wordt een feestje.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *