Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Mosterdzaad Ameland geoogst
BALLUM – Anton Nagtegaal oogst zijn perceel van anderhalve hectare mosterdzaad. Het perceel ligt aan de Smitteweg net buiten Ballum en Nagtegaal gaat er met een kleine oogstmachine overheen. De zaadjes van de plant, die gedrieën in peultjes zitten die de machine binnenhaalt, moeten uiteindelijk de Amelander mosterd opleveren die in de molenwinkels van de Amelandermolens gretig aftrek vindt. Nagtegaal levert de oogst eerst in Sint Annaparochie af bij Pars Granen om het te laten drogen en schonen. Dat heeft hij wel eens zelf geprobeerd, maar dat liep op een mislukking uit. De kostbare mosterdzaadjes schimmelden. Pars stuurt de schone en droge mosterdzaadjes terug in zakken naar de mosterdmolen De Verwachting in Hollum. Daar staat de mosterdmakerij, waar mosterdmakers diverse smaken mosterd fabriceren en bottelen.
De zaadjes smaken scherp. Mosterdmaker Harry Wijnberg komt even kijken bij de oogst. Zijn handen jeuken al om hier een nieuwe voorraad Amelands product van de draaien.